Barna fra Stallen Barnehage nyter dagen på skiskolen som endelig har åpnet igjen. Foto: Kristine Lindrum Solhaug
Trude Fixdal:

– Å komme seg ut er superviktig

Det har gått nedover med barn og unges psykiske helse under pandemien. Avdelingsleder Trude Fixdal ved BUP Vest sier fysisk aktivitet er viktig for å ha det bra.
Onsdag, 10 februar, 2021 - 13:56

Gradestokken viser minus sju, og sola får det til å glitre i bakkens hvite teppe. Den svake duren fra koppheisen harmonerer med latter og skravling fra gjengen med skiinstruktører som venter på å ta imot det som kanskje en dag blir Norges store alpin-håp. På vei i minibuss sitter nemlig ti spente krabater som skal få tilbringe barnehagedagen på skiskole her på Tryvann.

– Det var veldig deilig å kunne åpne skiskolen igjen. Vi har jo gått og stampa, men nå er vi i gang, sier leder for skiskolen Gard Telje.

Den 3. februar ga regjeringen grønt lys for at barn og unge under 20 år i ring 1-kommunene kunne drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter. Dermed kunne Skimore på Tryvann endelig gjenåpne sine skikurs for barn, til stor glede for både barna og de ansatte.

Psykisk helse på dagsordenen

Skibakken er full av barnelatter og gledeshyl. Én etter én suser de nedover kulebakken med blikket modig festet på det vesle hoppet i enden av bakken. Noen kjører klassisk landing og andre havner på rumpa.

–  Det morsomste er å kjøre i bakkene, og så er det litt gøy å falle også, sier en av hopperne. Kulden har for anledningen dekorert kinnene hans med store, røde roser.


Det går unna i bakken. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Dager som denne har de små godt av. Barn og unges psykiske helse under koronapandemien har de siste ukene blitt et hett tema i nyhetsbildet, blant annet under forrige ukes “Debatten”

Trude Fixdal er avdelingsleder ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) Vest, og var en av gjestene under programmet. Hun sier til Journalen at fysisk aktivitet er viktig for å ha det bra også på det mentale plan:

– Det vi vet helt sikkert, er at fysisk aktivitet påvirker psykisk helse. Å komme seg ut er superviktig, sier Fixdal. 

Hun legger til at det nettopp derfor har vært så viktig å opprettholde aktiviteter og organisert idrett for barn under pandemien. 

– Det er ikke bare viktig for det sosiale, men også for den psykiske helsen, sier hun. 

Her kan du se mer av barnas dag på skiskolen (saken fortsetter under videoen): 

– Barna har blitt ofret

Med delvis stengte skoler og reduserte muligheter for å drive med fritidsaktiviteter og idrett, har arenaene for sosialisering og aktivitet for barn vært færre i de koronapregede månedene. Gard Telje tror det å komme seg ut er ekstra viktig i en tid som denne.

– Jeg tror alle trenger å komme seg ut. Det er en fin møteplass for alle, og spesielt i den perioden vi har vært inne i nå, hvor barna på en måte har blitt ofret. De har ikke fått vært på sine arenaer hvor de kan møte hverandre ellers. Så det er veldig hyggelig å se ungene her.


Leder for Skimore Oslos skiskole Gard Telje er glad for å kunne ta imot barna igjen. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Telje forteller at de har noe reduksjon i påmeldinger fra skoler og barnehager.

– Det er ikke alle barnehager og skoler som har blitt med nå i første omgang. Folk er jo litt restriktive, og skolene har vide og forskjellige rammer for hvordan de håndterer sine egne smittevernregler. Og det trumfer også hvordan vi kan drifte. Men det er deilig å komme i gang, det er det.

Bra for psyken

Henrik Neegaard er universitetslektor ved barnehagelærerutdanningen på OsloMet, og underviser blant annet i natur, helse og bevegelse. Han mener at fysisk aktivitet er viktig for kropp og sinn, og for at barn skal bli glade i å bevege seg og kjenne at de mestrer. 

– Frisk luft og bevegelse er noe som bidrar til god fysisk helse, og det er enklere å takle ting som er vanskelig dersom den fysiske helsen er god. Kroppen produserer også endorfiner når man er i bevegelse, som bidrar til å ha det bra. Det føles godt, sier han.

Neegaard påpeker at barns lek har en verdi i seg selv, og at den er en viktig del av danningsprosessen.

– Barna opplever at «når jeg øver blir jeg god», og dette støtter opp under det å ha et godt syn på seg selv. Det er viktig for psykisk helse, sier han.

Neegaard trekker også frem den positive effekten av at barn får leke sammen og være sosiale.

– Å være ute sammen skaper noen felles rammer som gir noe å snakke om og dele. Positive opplevelser sammen er forsterkende for den psykiske helsen.

Avbrekk i hverdagen

Det er ikke bare barna som har godt av å røre på seg. Også lenger bort i skitrekket svever stolheisens firesetere høyt over de mange menneskene som sømløst krysser hverandre i sikksakkmønstre. På toppen av trekket står en mann med snowboard, store skibriller og et enda større smil. Her har han stått mange ganger i år.

– Jeg og kjæresten er her hele tiden. Vi er generelt mye mer ute. Man må jo det nå.

Remy Møllerhagen er kunst- og håndverkslærer, men har den siste tiden vært lite i jobb på skolen og har derfor vært hyppig bruker av skianlegget. Han mener det har vært viktig for kropp og sinn. 

– Det hjelper mye å røre på seg. Det er veldig bra for psyken, sier Møllerhagen.

Saken fortsetter under bildet


Remy Møllerhagen har brukt mye tid i bakken i år. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Dette er han ikke alene om å kjenne på. For like etter at han har sust avgårde på brettet sitt, møter vi fire blide fjes. Ella Johannessen, Frida Luise Henninger, Sebastian Hjelde og Katarina Mitrovic går siste året på Wang Toppidrett og gleder seg over skoledager som denne. I dag er Zoom-undervisning byttet ut med frisk luft og fysisk aktivitet.

– Har dere vært mye i bakken i år?

– Ja, vi har vært her nesten hver dag siden det åpna, i hvert fall vi to, sier Mitrovic og snur seg mot Hjelde.

– Det er veldig gøy, vi har ikke noe bedre å gjøre, sånn egentlig, så det er fint at vi kan være ute og få litt luft, legger hun til.

De er alle enige i at det hjelper mye på den psykiske helsen å være ute og i aktivitet.

– Vi som går på skole her i Oslo, har jo sittet veldig mye hjemme siden mars, forteller Mitrovic.

Saken fortsetter under bildet


Ella Johannessen (f.v.), Frida Luise Henninger, Sebastian Hjelde og Katarina Mitrovic trives når de får tilbringe skoledagen ute. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Håper å unngå ny nedstenging 

Telje er glad for at skiskolen er åpen, men er forberedt på å måtte stenge hvis strengere tiltak igjen innføres. Likevel etterlyser han tiltak som gjør det mulig å opprettholde aktiviteter for barn på steder hvor det er mulig å gjennomføre dette på en smittevern-vennlig måte. 

– Jeg har vært optimistisk før og er det igjen, men vi har opplevd å ha blitt stengt, og det er nok sjanser for det, altså, sier Telje. 

Han forteller at de har opplevd å ha måttet stenge på kort varsel, men at besøkende har vært forståelsesfulle. 

– De synes det er leit, men det er jo ikke noe annet å gjøre enn å følge de reglene som til enhver tid gjelder. Men jeg ser at barna og de voksne som kommer hit, er kjempefornøyde. Det er deilig å komme på skia igjen, deilig å komme ut, avslutter han.