Cheng Lei har sittet i forvaring siden august i fjor. Foto: Web Summit/Creative Commons

Australsk journalist arrestert i Kina

Kinesiske myndigheter har arrestert den australske journalisten Cheng Lei.
Mandag, 8 februar, 2021 - 15:33

Fredag 5. februar ble Cheng Lei formelt arrestert av kinesiske myndigheter. Cheng, som er en tidligere ansatt ved den kinesiske, statskontrollerte nyhetskanalen CGTN, ble arrestert etter mistanke om å ha delt statshemmeligheter. Dette kom fram i en pressekonferanse som ble avholdt på mandag med Australias utenriksminister Marise Payne.

Bekymret for tilstanden til Cheng

Payne informerer om at de har besøkt Cheng seks ganger siden hun ble satt i forvaring i august i fjor. De har også tatt opp bekymringer vedrørende Chengs helse og velvære med kinesiske myndigheter. 

På pressekonferansen ble Payne spurt om de hadde noen tidsramme relatert til Chengs sak, hun svarte som følger:

– Etter vår forståelse så kan perioden etter en formell arrestasjon ta opptil sju måneder, innen det kinesiske lovsystemet. Vi vil fortsette å holde nær kontakt med kinesiske myndigheter mens dette pågår, og som sagt, bistå med all mulig hjelp.

Har vært i forvaring i et halvår

Cheng har sittet i forvaring siden 13. august i fjor gjennom et statlig fengslingsprogram. Progammet blir ofte brukt av kinesiske myndigheter i møte med personer som er anklaget for å være en trussel mot statens sikkerhet.

Ifølge et intervju utført av ABC Australia med Feng Chongyi, professor i Kinastudier ved University of Technology Sydney, er dette fasiliteter styrt av hemmelig politi hvor de fengslede blir torturert og avhørt i opptil seks måneder.

Emneord: