De to siste dagene har Sats gjenåpnet tretten treningssenter. Foto: Hanna Marie Rolstad

Bekymring for lite trening

Den 3. januar kunne treningssentre åpne igjen i kommunene i ring 2 etter å ha vært stengt i snaut tre måneder. Åpningen har fordeler for folkehelsa.
Onsdag, 3 februar, 2021 - 17:17

– Mange medlemmer forteller oss at de har savnet både treningssenteret og det sosiale rundt det å trene, sier Anne Flæte, pressekontakt hos Sats. 

Ulf Ekelund, forsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved Norges idrettshøyskole, peker på de positive sidene ved trening. 

– Vi vet at fysisk aktivitet er en av de viktigste livsstilsfaktorene som kan påvirke helsen positivt. Man minsker risikoen for tidlig død, og for flere kroniske sykdommer. I tillegg har fysisk aktivitet en positiv effekt på mental helse, sier Ekelund. 

Trener mindre

Flæte opplyser om at den norske befolkningen trener mindre enn før pandemien. 

– SATS’ medlemsundersøkelser viser at befolkningen trener vesentlig mindre, og er i dårligere form, enn før pandemien. De sliter med motivasjon til å trene som følge av stengte treningssentre, sier hun.

Samtidig har flere prøvd å finne nye måter å trene på. 

– Jeg tror det finnes mange som har forsøkt å finne alternative treningsformer når treningssentrene har vært stengt. Likevel er det en risiko for at folk som pleier å dra på treningssenter har minsket sin aktivitet under pandemien, sier Ekelund.

Et folkehelseproblem

Både Flæte og Ekelund er bekymret for om folkehelsa blir rammet, fordi folk ikke er nok i fysisk aktivitet. 

– Vår store bekymring under pandemien har vært at folk ikke får vært nok i aktivitet, sier Flæte.

– Dersom pandemien gjør at befolkningens fysiske aktivitet blir lavere, og forblir lavere etter pandemien, da har vi et langsiktig folkehelseproblem, sier Ekelund.