Svart røyk stiger opp fra et hotell i en av Jemens største byer. Foto: EPA

Joe Biden om Jemen-krisen: – Krigen må ta slutt

USAs president har besluttet å trekke all støtte til krigføring i Jemen, med ønske om å løse konflikten diplomatisk.
Fredag, 5 februar, 2021 - 11:32

Torsdag kveld kunngjorde Joe Biden at han vil trekke støtten til Saudi-Arabias offensiv i Jemen. 

– Krigen må ta slutt. For å understreke dette kommer vi til å trekke all amerikansk støtte fra krigføringen i Jemen inkludert salg av våpen, sa han i en pressekonferanse

Den amerikanske presidenten sa videre at konflikten har vært en “humanitær og strategisk katastrofe”, og sa at han ønsker å innføre en våpenhvile og åpne for langvarige fredsforhandlinger.

Støtter kunngjøringen

Saudi-Arabia ble involvert i Jemen-konflikten da landet brøt ut i borgerkrig i 2015, med støtte fra stormaktene USA, Storbritannia og Frankrike. Opprinnelig var konflikten mellom Houti-opprørerne og myndighetene, og Saudi-Arabia har støttet myndighetene.

Ifølge FNs hjemmesider har 233 000 mennesker mistet livet mellom 2015 og 2019 som følge av krigføringen. 

Saudi-Arabia har uttalt at de er positive til å finne en løsning på konflikten, og sier at de ønsker USAs diplomatiske forsøk velkommen. 

– Kongeriket bekrefter sin urokkelige støtte til en fullverdig politisk løsning på Jemen-krisen, uttalte det statlige pressekontoret.

Hylles av Redd Barna

Redd Barna-bevegelsens president Jani Soeripto var en av dem som var henrykt over Bidens kunngjøring. 

– Barna i Jemen har lidd ubeskrivelige redsler de siste seks årene. Å trekke amerikansk støtte til Jemen-konflikten er et avgjørende steg mot å redde barns liv og gi dem en fremtid, skrev hun på Twitter torsdag kveld.