Om nedgangen vil holde i 2021, er derimot usikkert. Foto: Rosmarie Voegtli/Creative Commons.

Færre konkurser i korona-året

Selv om pandemien har bydd på økonomiske utfordringer i 2020, viser fersk statistikk fra SSB en nedgang i antall konkurser.
Fredag, 5 februar, 2021 - 11:55

I 2020 ble det registrert totalt 4000 konkurser. Dette utgjør en nedgang på 20 prosent fra 2019. Det er SSB som melder om nedgangen.

Økning mot slutten av året

Det er likevel registrert en økning i antall konkurser fra tredje til fjerde kvartal i 2020. Seksjonssjef Erik Fjærli i Statistisk sentralbyrå sier til SSB at dette er en normal utvikling, men utelukker ikke at antall konkurser kan øke fremover. 

− At vi ser en økning fra tredje til fjerde kvartal, er normalt. Vi ser også at antall konkurser i fjerde kvartal i fjor var lavere enn på samme tid i 2019. Økningen mot slutten av året var likevel brattere i 2020. Det er tidlig å si, men dette kan indikere at konkursratene er i ferd med å ta seg opp, sier Fjærli til SSB.

Konkursbølgen kan ennå komme

Selv om den endelige statistikken først er på plass nå, har nedgangen har vært tydelig en stund. I en pressemelding fra NHO peker NHO-sjef Erik Almlid på at det har vært et svært krevende år, særlig for bedriftene.

– Foreløpig har det store antallet konkurser uteblitt. Det kan være flere grunner til det, blant annet krisepakkene vi har fått gjennomslag for. Men mye peker mot at konkurser kommer i 2021.

Journalen har prøvd å komme i kontakt med NHO, men ikke lykkes. 

Se hele statistikken på Opna konkursar

 

Emneord: