Gjengen er klar for å isbade for klimasaken. Foto: Tuva Oline Brekmo

Hopper i havet for klimasaken

Gamle Oslo SV oppfordret torsdag 25. februar medlemmer til å isbade for å sette klimaendringer på dagsorden.
Torsdag, 25 februar, 2021 - 20:27

Rundt om i Norge kastet folk seg ut i vannet torsdag ettermiddag i en aksjon for å rette søkelyset mot klimaendringer. På programmet stod isbading, og SV både utfordret og oppfordret sympatisører, medlemmer, lokallag, folkevalgte og stortingskandidater til å bli med ut i det kalde vannet.

 – Det er en litt artig ting å gjøre, samtidig som det er veldig ubehagelig. Jeg tenker at ja, det å isbade er ubehagelig, men klimaendringene kommer til å være enda verre og enda mer ubehagelige, sier Inga Marie Nymo Riseth som er medlem i Gamle Oslo SV.

Riseth forteller at bakgrunnen for isbadingen er at det er en morsom og koronavennlig måte å få satt klimakrisa på dagsorden. 

 – Hvis vi skal klare å svare på vår tids største utfordring er vi nødt til å gjøre drastiske tiltak og vi trenger handlekraft. Så dette er en måte å vise at vi i SV er klare for å ta de takene som trengs, sier hun.  

Vil sette fokus på klimaendringer

En av de som tok utfordringen og hoppet uti det kalde vannet på Sørenga var Stina Baarne Hassel.

 – Det at jeg isbader på Sørenga kommer ikke til å gjøre noe med klimaendringene, det skjønner jeg, men det er et forsøk på å sette fokus på problemstillingen. Vi gjør mange andre ting og jobber politisk med sakene, men noen ganger må man isbade for å sette søkelyset på en sånn sak, sier hun.  


Stina Baarne Hassel var førstemann uti vannet på Sørenga. Foto: Tuva Oline Brekmo

Må kutte utslippene med 60 prosent

Baarne Hassel er 5. kandidat på Oslo SVs Stortingsliste, og hun forteller at klimautslippene må kuttes med minst 60 prosent hvis vi skal nå 1,5 graders målet. 1,5 graders målet, som er en del av Parisavtalen, er et mål om at landene skal tilstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. SV er derfor imot å åpne nye områder for utvinning eller leting etter olje.

Videre forteller hun at samtidig som oljenæringen trappes ned, er det viktig for SV at det ikke er den enkelte oljearbeideren som skal ta kostnadene for det. Da må andre industrinæringer trappes opp, slik som ulike typer for offshore energiutvinning.

 – Da må de som nå jobber i oljeindustrien få etter- og videreutdanning som samfunnet skal ta kostnaden for, avslutter hun. 

Emneord: 
Tags: