Juniorskiløpere får trent, men ikke konkurrert. Foto: Tuva Bull Hjeltnes/Journalen

Juniorløpere får ikke konkurrere i langrenn

Nå har også NM junior blitt utsatt for langrennsløperne.
Mandag, 8 februar, 2021 - 13:31

I minus femten grader står Lørenskog Skiklubb klare til trening. Skiskoene knirker i snøen når sytten- og attenåringene går samlet bort til skiløypa. Blant langrennsløperne går Alexander Amundsen (18). Han er pakket inn i boblejakke og treningsbukse, men kondomdressen har ikke vært på i år.


Alexander Amundsen (18) og Eigil Thørud (17) trener sammen i Lørenskog Skiklubb. Foto: Hanna Marie Rolstad 

– Jeg har ikke vært med på noen offisielle konkurranser, på grunn av de strenge tiltakene til regjeringen og Skiforbundet, sier Alexander Amundsen. 

På grunn av de nasjonale reiserestriksjonene kan skirenn for juniorer kun arrangeres innenfor samme klubb. 

– Vi får bare gå testrenn. Det er renn arrangert privat av enten klubben eller personer som har lyst til å konkurrere. Man får bare målt seg mot folk i nærområdet, så nivået man konkurrerer på, avhenger av hvor gode forholdene er der man bor, sier Amundsen.  

NM junior er utsatt

NM junior skulle arrangeres av Nes Ski, men er nå utsatt. 

– Utsettelsen ble gjort på grunn av restriksjonene fra myndighetene. Selve arrangementet var trygt, men myndighetene ønsket ikke forflytning mellom regioner. Da det muterte viruset kom på banen, ble frykten for dette enda større, sier Frode Pedersen, sportslig leder i Nes Ski.

Kommunelege i Nes, Unni Berit Schjervheim, mener NM jr måtte utsettes.

– Å samle mange hundre ungdommer fra hele landet, som innebærer å reise lange strekninger, og å bo sammen med andre personer fra ulike deler av landet, vil ikke være i overensstemmelse med dagens regler og anbefalinger, sier hun.

Det mangler ikke på konkurranseinstinkt for guttene i Lørenskog Skiklubb. De kikker bort på hverandre underveis i treningen. Hver gang økes farten litt. Stavene settes raskere ned i snøen, og frasparkene blir mer kraftfulle. Lyden av tung pust fyller skiløypa, mens de prøver å holde følge med hverandre. 

Det er ikke tvil om at disse guttene er skapt for å konkurrere. Selv om juniorløpere ikke får konkurrere, arrangeres seniorkonkurranser som Norgescup og planlagt World Cup i Norge. 

– Det er bare de profesjonelle utøverne som får konkurrere nå. Jeg synes det blir feil, for det er ikke noen større smittefare for oss yngre enn for de eldre, sier Amundsen.

Skyldes reiserestriksjoner

Journalen har snakket med lederen for utdanning og administrative oppgaver i Skiforbundet, Pål Rise.


Pål Rise jobber med langrenn i Skiforbundet. Foto: Frederick Kihle

 Han forklarer hvorfor seniorløpere kan gå renn, men ikke juniorløpere. 

– Sånn som situasjonen er nå, er det ikke mulig for de fleste juniorløpere å reise på kryss og tvers av landet, og dermed kan vi ikke gjennomføre de skirennene, sier Rise. 

Regjeringen  har bestemt at kamper, cuper og stevner for barn og unge må utsettes for å hindre smittespredning.

NM junior er foreløpig utsatt til april. 

– Vi i Nes får ikke arrangert NM junior. Tanken er å flytte det til april, sier Pedersen. Han legger til at de ikke er sikre på om det er nok snø til å gå skirenn i april.

Selv om guttene i Lørenskog Skiklubb ikke får gå noen offisielle konkurranser, er det alltid om å gjøre å gå raskest på trening. På vei opp den lengste bakken mot Mariholtet fra Ekerud skal skigruppa konkurrere om hvem som kommer opp først. Snøen spruter når de klyver opp så fort de kan. 

Regjeringen skal vurdere restriksjonene på nytt i midten av februar.

Helseminister Bent Høie sa på en pressekonferanse 13. januar at de neste ukene må brukes til å hindre at vi kommer i samme situasjon som mange land rundt oss. 

– Vi må innstille oss på at vi ikke kommer dit vi var for et halvt år siden med få tiltak, legger Høie til.

Går utover motivasjon og trening

– Vi har hatt kontakt med myndighetene for å forklare hvor trygt vi kan gjennomføre langrennskonkurranser. Det har blitt gjort en fantastisk god jobb ute i krets og regioner for å tilrettelegge for koronatilpassede skirenn. Restriksjonene tar dessverre fra barn og unge muligheten for å drive den konkurranseaktiviteten de gjerne vil, selv om de selvsagt kan trene som normalt, sier Rise. 

Juniorløper Amundsen sier også at restriksjonene påvirker motivasjonen hans.

– Vi trener jo for å konkurrere. Nå som vi ikke engang vet om det blir flere konkurranser denne sesongen, er det vanskelig å holde motivasjonen oppe, sier han. 

Etter en stund kommer guttene i Lørenskog Skiklubb slitne ut igjen fra skogen. Hvit frostrøyk kommer ut av munnen når de snakker til hverandre. Pulsen er ikke høy, for dette har vært en lang og rolig økt.

– Det er vanskelig å legge opp treninga når vi ikke vet om vi får gå konkurranser. Nå trener jeg egentlig ikke mot noe, men jeg trener mye mengdetrening. Når konkurranser blir utsatt, så blir det ikke like høy kvalitet på trening på grunn av lite motivasjon, forklarer Amundsen. 

Avlyst også i fjor

Dette er det andre året NM junior kan bli avlyst. Korona gjorde at arrangementet ikke kunne gjennomføres i fjor. 

– De fleste som konkurrerer i junioralder, legger ned ekstremt mye tid og ressurser for å leve i drømmen om å bli verdens beste. Det å konkurrere er en stor motivasjon, så når dette blir borte, faller selvsagt også motivasjonen. Mange skal i militæret eller ta videre utdanning, og da kan mangel på konkurranse gjøre at juniorene gir seg med langrenn, sier Pedersen. 

– På sikt vil det være spennende å se om fraværet av konkurranser påvirker motivasjon og frafall, sier Rise. 

 

Emneord: