I AKSJON: Johannes Høsflot Klæbo under Holmenkollen skifestival i 2019. Foto: Jacques Holst / Holmenkollen Skifestival.

Knallåpning av Klæbo i VM

Storfavoritten Johannes Høsflot Klæbo (24) ble nok en gang verdensmester, da han gikk til topps under torsdagens sprint.
Torsdag, 25 februar, 2021 - 15:33

Torsdag formiddag gikk startskuddet for årets VM-sprint i Oberstdorf. Etter flere runder og delfinaler ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo gikk av med seieren. Dette er tredje gangen Klæbo forsvarer gullmedaljen på sprint internasjonalt. Første gangen var under OL i Pyeongchang i 2018, deretter under VM i Seefeld i 2019.

Klæbo er ekstremt lettet over resultatet til tross for at han har stått over flere renn i forkant av mesterskapet, på grunn av koronapandemien. 

– Jeg har det utrolig bra. Det har vært et krevende år hvor jeg har tatt mange valg for å ha mine beste dager her. At det går, betyr ekstra mye, sier Klæbo til NRK.  

Plassering - langrenn, klassisk sprint for menn

 1. Klæbo, Johannes Høsflot (1) 3:01:30

2. Valnes, Erik (2) +0.66

3. Taugbøl, Håvard Solås (6) +0.80

4. Bolsjunov, Aleksander (10) +5.92

5. Ustjugov, Sergej (9) +17.41

6. Svensson, Oskar (28) +20.49

Trippelt norsk

Like bak Byåsen-talentet kom også lagkameratene Erik Valnes (24) og Håvard Solås Taugbøl (27), som begge vant deres første VM-medalje i dag. Det er også første gang Norge tar trippel pallplassering på sprint.

– Det er helt uvirkelig, jeg er veldig veldig glad, sier Taugbøl som tok sin første VM-bronse, til NRK.

Sølvmedaljen gikk til Erik Valnes, som holdt tett følge med Klæbo gjennom finalerunden, og kom først ut på oppløpet, men så glapp det for 24-åringen.

– Jeg er enormt glad, medalje i VM er helt enormt. Jeg føler jeg har gjort en god jobb, Johannes er bare sterkere, forteller Valnes.

Også sprinttrener Arild Monsen er svært fornøyd med resultatet guttene leverte.

– Det gikk helt etter planen, fra første til siste stavtak, sier Monsen til NRK rett etter finalen.

Klæbo påpeker at det ikke er like surt at han måtte sitte hjemme og se på Tour de Ski, når han i dag står på pallen i VM med to gode kompiser.

– Det smaker ekstra godt, sier Klæbo.


FOKUSERT: Under formiddagens VM-sprint hadde Klæbo like mye fokus som under femmila i Holmenkollen i 2019. Foto: Jacques Holst / Holmenkollen skifestival.

Utfordrende forhold

Onsdag ettermiddag ble det bestemt at VM-løypene skulle saltes før dagens sprintløp. Dette var for å beholde gode skiforhold fra start til slutt, og for unngå oppløste løyper. Løypene har tidligere blitt påvirket av det varme været i den tyske byen.

Under dagens sprint startet løypene litt harde i prologene, men ble mykere etter hvert, for utøverne. Smøresjef Stein Olav Snesrud fulgte nøye med hele tiden for å passe på at Norge hadde god glid.

– Akkurat nå er det hektisk. Vi tester både glid og feste på de salta løypene, så må vi bare følge med på utviklingen, sier Snesrud til NRK mellom heatene.

Han er glad for at løypene ikke gikk helt i oppløsning som tidligere, på grunn av det varme været.

Ski-VM i Oberstdorf varer fra 23. februar til 7.mars, og du kan finne hele programmet på langrenn.com sine nettsider.