Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Sedra Harira.

Utenriksministrer er forsiktig optimist etter møte i giverlandsgruppen for Palestina

Søreide mener at det er en produktiv dialog mellom Palestina og Israel, men det er langt fram til en løsning.
Onsdag, 24 februar, 2021 - 12:38

23. februar ledet utenriksminister Ine Eriksen Søreide et digitalt møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC). EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk Josep Borrell var med i møtet. Representanter fra Palestina, Israel, USA og europeiske, arabiske og andre giverland deltok på møtet. Målet med møtet var å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en forhandlet to-statsløsning.

I følge palestinakomiteen i Norge står det at giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen. Dette er det eneste internasjonale forumet der begge parter i konflikten drøfter palestinsk statsbygging for to-statsløsningen med internasjonale givere. 

Ine Eriksen Søreide forteller at hun er forsiktig optimist etter dagens møte, til tross for at palestinerne står ovenfor store utfordringer.

– Situasjonen i fjor var fastlåst mellom palestinske og israelske myndigheter, men nå er det en mer produktiv dialog. De samarbeider om sikkerhet, helse og økonomisk utvikling i Palestina. Samtidig er det langt fram til en politisk løsning på konflikten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.


Ine Eriksen Søreide. Foto: Spange Brekke, FD/UD

Sikre vaksine for palestinerne

De skal samarbeide om vaksiner og andre tiltak for å stoppe koronapandemien. Vaksinasjonsprogrammet skal være i hele Palestina av palestinske selvstyremyndigheter med støtte av FN. I tillegg har de første vaksinedosene ankommet Gaza og Vestbredden.  Det er mange som skal bidra for å sikre vaksiner til palestinere.

Bedre samarbeid mellom Israel og Palestina vil gi høyere inntekter til palestinsk selvstyremyndigheter og bedre levekårene for palestinerne.

– Givebidragene har vært lav de siste årene. I tillegg må de to partene bli enige om hvordan den palestinske økonomien kan styrkes og  inntektene til de palestinske selvstyremyndighetene kan økes, sier hun. 

Koronasituasjonen og høyt smittetall i Palestina har rammet palestinsk økonomi hardt. I følge VG er det 189 268 antall smittede gjennom pandemien, og i de siste 14 dagene har smittetallet økt med 5903. 


Høy smittetall i Palestina. Foto: Skjermdump fra VG.

Politisk løsning 

Søreide mener at den palestinske økonomien vil bli bedre når partene blir enige om en fremforhandlet fredsavtale og okkupasjonen. Altså at palestinerne får frihet og anerkjennelse i egen stat.

– Jeg oppfordret giverne begge parter til å starte opp forhandlinger og avstå fra ensidige tiltak som hindrer en fredsprosess og undergraver to-statsløsningen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

 

 
Emneord: