Teddy ble skremt og bet hundepasser i leppen. Politiet har vedtatt at han skal avlives. Foto: Sør-Øst politidistrikt

Over 70 000 underskrifter for ny hundelov

Det er et udiskutabelt behov for ny hundelov med bedre rettsvern for hund og eier, skriver NOAH etter avlivingsvedtak mot hunden Teddy.
Mandag, 8 februar, 2021 - 12:58

I januar ble den lille hunden Teddy hentet av politiet etter å ha bitt en hundepasser i leppen. Teddy hadde ligget i sofaen og sovet, og blitt skremt da hundepasseren bøyde seg fort frem. Hundepasseren har erkjent at det var delvis hennes ansvar ettersom hunden ble skremt, skriver NOAH i et innlegg på sine nettsider

Vurderer bittet som uprovosert

Politiet har fattet et forvaltningsvedtak om avliving av Teddy. Hundeeiers klage ble ikke tatt til følge av Politidirektoratet. Enhetsleder i Sør-Øst politidistrikt Torill Sorte sier at politiet vurderer bittet som uprovosert:

– Hunden reiv med seg store deler av leppa, og personen lå på sykehus i flere dager og fikk utført plastisk kirurgi. Hunden har også bitt ei lita jente tidligere, bare noen centimeter fra øyet. Når det oppstår skade i ansiktet, og særlig på barn, er det skjerpende for vedtaket, sier Sorte.

Hundelovens formål er å “bidra til å fremme et hundehold som varetar hensyn til sikkerhet, trygghet, alminnelig ro og orden”. Det er politiets oppgave å forvalte denne loven.

– Når vi fatter et vedtak skal vi legge til grunn hvilken fare som har vært til stede, den påførte skadens omfang samt mulighet for gjentagelse. Sistnevnte er viktig når vi skal vurdere om hunden kan omplasseres. Vi ser det som sannsynlig at hunden kan bite igjen, og derfor er det viktig at hunden er i forvaring mens saken behandles, forklarer Sorte.

Ønsker å endre hundeloven

I et innlegg på sine nettsider skriver NOAH at eksempelet med Teddy beviser hvor urimelig dagens hundelov tolkes. Over 70.000 mennesker har skrevet under på deres underskriftskampanje for ny hundelov. 

Landbruks- og matdepartementet varslet allerede i fjor høst at de ser behov for å endre dagens lovverk, for å bedre balansere sikkerhetsaspektet opp mot dyrevelferd og hundeeieres rettsikkerhet. Arbeidet med endringsforslaget er i gang, og forslaget vil sendes til høring innen sommeren 2021. 

– Teddy har det bra

Ennhetsleder i Sør-Øst politidistrikt Torill Sorte kan likevel forsikre om at Teddy blir godt tatt vare på: 

– Teddy har det bra. Han er på en kennel som er godkjent og fyller alle vilkår for opphold av dyr. Vi har hatt tilsyn av veterinær for å sjekke at alt er i orden. Han både spiser godt og sover godt, sier Sorte.  

Fristen for stevning er 9. februar. Om hundeeier tar saken videre til retten er foreløpig uvisst.

Emneord: