Saken om Feven Temesgen Haile ble tatt opp i Østensjø Bydelsutvalg i kveld 22. februar. Foto: Skjermdump fra bydelsutvalgets livestream på Facebook.

Kvinne fra Østensjø får ikke gjenforenes med sønn

Dette fordi hun er koronapermittert. Bydelsutvalget ber regjeringen finne en løsning på situasjonen umiddelbart.
Mandag, 22 februar, 2021 - 22:27

Det var først Klassekampen som omtalte saken om Feven Temesgen Haile som ikke får gjenforenes med sin 17 år gamle sønn. 

Haile flyktet fra Eritrea for ti år siden, og bodde fem år i asylmottak før hun fikk oppholdstillatelse i Norge. Mens hun jobbet for å få god nok inntekt til å søke familiegjenforening, gjorde sønnen tre forsøk på å krysse grensen, før han endelig kom fram til den norske ambassaden i Etiopia. 

Da saken skulle behandles hadde ambassaden slutten å gjennomføre DNA-tester på grunn av koronapandemien. Etter over et halv år besluttet UDI at de likevel ville vurdere unntak for DNA-test, men da var Haile blitt koronapermittert. 

Og derfor ble hun nektet familegjenforening. 

Personer som søker familiegjenforening, må kunne gi dokumentasjon for framtidig evne til å forsørge seg selv og den hen søker for. Midlertidig inntekt, som for eksempel dagpenger, regnes som hovedregel ikke som fremtidig inntekt. 

– Jeg skjønner det ikke. I hele Norge er folk permittert. Det er ikke noe vi kan noe for, sier hun til Klassekampen.

Hovedarbeidsavgiveren hennes hadde gitt henne skriftlig bekreftelse på at hun får tilbake jobben med én gang koronakrisen er over. Likevel fikk hun avslag på gjenforening med sønnen, fordi dagpengene ikke ble regnet som inntekt.

Bydel Østensjø ber regjeringen finne løsning umiddelbart

Østensjø bydelsutvalg vedtok i kveld en støtteerklæring til den koronapermitterte kvinnen. Der ber de regjeringen godkjenne dagpenger som inntekt for Haile og andre i samme situasjon, slik at de dermed kan få familiegjenforening. 

Saken ble lagt fram av Hanne Eldby (SV) på vegne av Ap, MDG og SV.

– Så mye arbeid, og så lang tid har godt, og så straffes hun for at stat og kommune har stengte kantiner og utesteder, sa Eldby. 

I erklæringen henvender bydelsutvalget seg til justis– og beredskapsdepartementet og statsministerens kontor. 

– Vi ber regjeringen sikre at permitterte for kompensasjonen sin godkjent som inntekt i forbindelse med søknad om familiegjenforening. Bydelsutvalget ber om at endringen gjøres umiddelbart, sa Eldby. 

FrP stemte i mot vedtaket 

Det ble gitt 13 mot 2 stemmer for støtteerklæringen. Stemmene i mot var fra FrPs representanter som ikke ga utfyllende kommentar om hvorfor.