Pressekonferanse om koronasituasjonen 03.02.21. Foto: Skjermdump fra regjeringen.no

Lettelser på sykehjem: –De første skrittene tilbake til hverdagen

Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag sa helse- og omsorgsminister Bent Høie at beboere på sykehjem snart kan få klemme hverandre igjen. Fra neste uke endres rådene om besøk på sykehjem.
Torsdag, 4 februar, 2021 - 12:35

Under pressekonferansen onsdag ettermiddag innformerte helse- og omsorgsminister Bent Høie om at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet nå jobber med oppdaterte råd og anbefalinger om besøk på sykehjem.


Helse- og omsorgsminister Bent Høie. (H) Foto: Borgos Foto AS/Regjeringen.no

– Mange av oss savner klemmene mest av alt. Vi savner å legge armene rundt de vi bryr oss om, og vi savner at de legger armene rundt oss. Snart er det noen som kan gjøre det igjen, sier Høie. 

Beboere på sykehjem og besøkende som begge er fullvaksinerte, trenger ikke lenger holde avstand. Dette gjelder en uke etter andre vaksinedose.

Beboere kan også ha nærkontakt med andre beboere som ikke er vaksinert. Høie understreker derimot at dette bør være få personer, og de samme personene over tid. Ikkevaksinerte besøkende må fortsatt holde avstand, selv om de besøker en som er vaksinert.

– Lettelsene på sykehjemmene er de første skrittene på vei tilbake til hverdagen, sier han.

Ministeren påpeker likevel at det ikke er aktuelt med store, raske lettelser enda.  

– Vi kan ikke forutse hvor det neste utbruddet kommer, men vi vet at det kommer. Derfor må vi være forsiktige, sier Høie. 

Uaktuelt med portforbud

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland opplyste at høringen om portforbud avsluttes førstkommende søndag. Hun forteller at regjeringen mener det er viktig å utrede det juridiske handlingsrommet, dersom situasjonen skulle bli mer alvorlig. 


Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) forteller at portforbud er uaktuelt nå. Foto: Torbjørn Tandberg/Regjeringen.no

– Det er vår jobb å tenke på de verst tenkelige scenarioene, men dit håper vi at vi aldri kommer, sier hun.

Mæland legger vekt på at det ikke er aktuelt å innføre et portforbud nå. 

Videre opplyser Mæland om at de strenge innreiserestriksjonene har fått resultater. Antall registrerte reisende inn til Norge var halvert lørdag 30. januar sammenlignet med en uke tidligere. 

Antall vaksinedoser dobles

Forrige uke var det en betydelig nedgang i antall nye smittetilfeller. Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg forteller at det ble registrert 1900 smittede. Sammenliknet med første uken av året er dette en nedgang på nesten 60 prosent. Stoltenberg forteller at de forsterkede smittevernstiltakene trolig har bidratt til dette. 

Videre opplyser hun at vaksinasjonen skal fortsette i hele landet. Denne uken får kommunene dobbelt så mange vaksinedoser sammenlignet med de foregående ukene.  

Alle må inkluderes

Helsedirektør Bjørn Guldvog deltok også på pressekonferansen. Han pekte på viktigheten av at alle barn har noen å leke med. 

– Det er viktigere at alle blir inkludert, enn at man strengt forholder seg til et totalantall på fem besøkende i hjemmet, sier Guldvog.

Helsedirektøren forteller at koronasituasjonen potensielt har omfattene konsekvenser for barn og unge, og at sårbare barn også må fanges opp i krisetid.