Mindre bruk av antibiotika blant den norske befolkningen. Foto: PublicDomainPictures, CC Pixabay

Regjeringen har nådd målet om redusert antibiotikabruk

Det første målet i regjeringens kamp mot antibiotikaresistens er nådd. I fjor brukte befolkningen mindre antibiotika enn på mange år.
Torsdag, 4 februar, 2021 - 13:55

Tall fra Apotekforeningen viser at antibiotikabruken har hatt en nedgang på 33 prosent siden 2012, opplyser Aftenposten.

– Vi trodde det skulle være mulig, men det var et veldig ambisiøst mål, sier leder av Antibiotikasenteret Sigurd Høye til Aftenposten.

I 2015 la regjeringen fram en nasjonal strategi mot antibiotikaresistens. Det første målet var å redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent fra 2012 til 2020. 

Økt bruk av antibiotika øker sjansen for antibiotikaresistens. I regjeringens strategi står det at antibiotikaresistens er et voksende problem i verden og en global trussel. Tiltak mot antibiotikaresistens krever et internasjonalt sammarbeid. 

– Norge har også ledet an i arbeidet mot unødvendig antibitotikabruk internasjonalt. Jeg er stolt av resultatet, sier helse- og omsorgsminsiter Bent Høie til Aftenposten.

Koronatiltak har bidratt

Statistikk fra Farmalogg viser at det har vært en jevn nedgang i bruken av antibiotika fram til 2018. I fjor ble nedgangen rekordstor. Bruken ble redusert med 14 prosent fra 2019.

Leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev tror blant annet smittevernstiltakene under koronapandemien har bidratt.