ANKE AVVIST: 16-åringen ble fredag begjært fengslet i Oslo tingrett. Foto: Hanna Willoch Skaare / Journalens bildearkiv.

Terrorsiktet 16-åring holdes i varetekt

Borgarting lagmannsrett avviste i dag anken fra den terrorsiktede guttens forsvarer.
Tirsdag, 9 februar, 2021 - 13:42

NRK varslet saken først.

Gutten som torsdag ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste i Oslo (PST) for forberedelser til terrorhandling, anket lørdag kjennelsen om to ukers varetektsfengsling. 

Borgarting lagmannsrett har nå forkastet anken på sterk mistanke om at bevis kan ødelegges dersom han settes fri. 16-åringen forblir dermed varetektsfengslet.

Finner skjellig grunn til mistanke

– I likhet med tingretten finner lagmannsretten at det er skjellig grunn til mistanke om at siktede er skyldig etter siktelsen. Siktede har så langt ikke villet forklare seg, og det foreligger i det minste bevisforspillelsesfare i forhold til hans samtalepartnere, skriver lagmannsretten.

I kjennelsen fra Oslo tingrett kommer det frem at 16-åringen har vært i «ferd med å tilvirke giftblandinger, med terrorhensikt». Planen skal etter all sannsynlighet ha vært å skape alvorlig frykt i befolkningen og å ta livet av «vantro». Dette konkluderer PST etter å ha gått gjennom guttens chattelogger.

Nekter straffskyld

Fredag opplyste guttens forsvarer, Andreas Berg Fevang, at de mener gutten er for ung til at han kan fengsles.

– Han erkjenner ikke straffskyld, og begjærer seg løslatt. Vi anser fengsling som uforholdmessig i så ung alder, sa Berg Fevang til TV 2.