Slik så den nyåpnede skøytebanen ut på torsdag. Foto: Klaus Fjellro
Oslo endrer belastet byrom

Nyåpnet skøytebane på Grønland

Prosjektleder Jens Jensen mener det er viktig å skape noe for barn og unge i bydelen. Samtidig kan økt aktivitet bidra til mindre kriminalitet i området.
Fredag, 5 februar, 2021 - 15:08

Det blinker i is når vintersola treffer området under Nylandsveien på Grønland. På avstand kan det se ut som en byggeplass, men den som går nærmere, vil oppdage en splitter ny kunstisbane. Akkurat nå står den tom, men snart skal barnehage- og skolebarn i området slippes løs på den store isflaten – og ikke minst i den spennende, enveiskjørte isbuen som slynger seg rundt søylene som holder den store bilveien oppe.


Skøytebanen har en enveiskjørt løype, det er det ingen andre skøytebaner i Norge som har. Foto: Klaus Fjellro 

Kommer flere tilbud

Isbanen er en del av et større konsept for å styrke tilbudene i bydelen kalt Supergrønland. Prosjektleder i Bymiljøetaten Jens Jensen forteller at Bymiljøetaten og bydel Gamle Oslo har mange ideer om hva de vil ha inn i prosjektet.

– Nå skal vi i løpet av våren og sommeren teste ut forskjellige tilbud for å se om disse faller i smak, slik at vi til slutt kan få på plass et som kan bli populært blant potensielle brukere.

Leo Rygnestad, rådgiver for sosial innovasjon ved Områdeløft Grønland og Tøyen, beskriver åpningen av skøytebanen som starten for neste fase i Supergrønland-prosjektet, som de har jobbet med siden 2018. 

– For at dette skal bli et vellykket prosjekt, så kreves det at bruken av disse aktivitetene er høy, forteller Rygnestad.

Belastet område


Oslo kommune håper den nye skøytebanen og annen aktivitet vil bidra til å redusere kriminaliteten i området. Foto: Klaus Fjellro 

I følge Oslo kommune selv har Olafiagangen på Grønland en del kjente utfordringer knyttet blant annet til utenforskap, omsetning av illegale rusmidler, utrygghet og manglende vedlikehold.

Da Journalen ankom den nye skøytebanen ble vi lagt merke til. Flere personer i området sto stille og så på med årvåkne øyne mens det ble fotografert. Da det var på tide å gå ble vi fulgt til vi var ute av bydelen.

Med dette tilbudet håper kommunen på å endre byrommet fra slik det er nå, til en tryggere plass for alle. Leo Rygnestad mener tilstedeværelse av folk som driver med aktivitet vil bidra til dette.

– Politiet har ikke ressurser til å jage bort småkriminelle i området, som dealere. Men, vi ser at de trekker seg vekk når det er mye aktivitet som foregår. De har ikke lyst til å holde på når det er mange barn og foreldre som omgås der, sier han.

Først og fremst et tilbud for de yngste

Jensen forteller VårtOslo at det er viktig å skape aktiviteter for de yngste. Når smittesituasjonen tillater det vil det være mulig for allmenheten å benytte seg av tilbudet også. 

– På formiddagstid vil vi gi et tilbud til skolene i området, mens isen fra tidlig ettermiddag vil være åpen for alle, forteller prosjektlederen i et intervju med VårtOslo. 

Tøyen skole, som benytter skøytebanen i samarbeid med Friluftssentret i Gamle Oslo (FRIGO), sier at slike prosjekter er kjempeviktig for barns mestringsfølelse.

– Vi ser at barna har det veldig bra når de får prøve seg fram på noe nytt, og får muligheten til å bli bedre på det. Det gir dem en enorm mestringsglede, forteller Ada Jynge, som er sosiallærer ved Tøyen skole.

Jynge kan også informere om at skøytebanen allerede har blitt brukt tre ganger av andre og tredje trinn i løpet av den korte tiden den har vært åpen, og mer skal det bli.

– Vi har en avtale om å bruke banen alle dager fra klokka ni til to i oddetallsukene, slik at elevene fra første til fjerde klasse kan stå på skøyter en dag annenhver uke, forteller hun

Alle andre enn barna må vente litt til før skøytebanen kan brukes, men når smittesituasjonen tillater det vil alle som vil stå på skøyter kunne møte opp og låne det nødvendige utstyret.