Nyfødt baby på sykehus. Foto: Flickr.

Partner må ta hurtigtest for å være med på fødsel

Stortinget har vedtatt forslaget om at partner kan få være med på fødsel og barsel.
Onsdag, 24 februar, 2021 - 12:02

Under pandemien har det vært svært strenge regler rettet mot besøk på sykehus for å hindre smitte. Nå har stortinget votert forslaget om å tilrettelegge for at partner skal kunne være med på fødselen. Forslaget ble enstemmig vedtatt. 

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti fremmet forslaget. 


Hurtigtest skal brukes på partnere for å sikre at de ikke er smittet med covid-19. Foto: Flickr (CC BY 2.0).

Viktig med støtte fra partner under fødsel og graviditet 

Nora Munkvold (24) er gravid i andre trimester og har tenkt mye på saken.

– Jeg synes det burde legges til rette for hurtigtesting slik at partner kan få være med på både fødsel og barselopphold. Det er en viktig tid for både mor og far, og det burde være en selvfølge at pappaen får være tilstede.

Samboeren til Munkvold har ikke fått være med på svangerskapskontrollene slik han var i forrige svangerskap. Korona har ført til usikkerhet rundt hvilke regler som gjelder og vil gjelde når det nærmer seg termin.

– Det er helt avgjørende å ha han med på fødselen. Han er min store trygghet og støttespiller.

Føler seg nedprioritert 

De strenge restriksjonene på sykehusene har ført til kampanjer, debattinnlegg og facebookgrupper. Underskriftskampanjen `La partneren bli med på fødsel og barsel´ har fått 40,837 underskrifter i skrivende stund.

På sosiale medier har emneknaggen #jegføderikkealene florert. Frustrasjonen har blitt endel av det større ‘fødselsopprøret’ som har pågått i noen år. De gjør opprør mot nedlegging av sykehus, lang reise vei til sykehus og mangel på jordmødre. 


Det er mangel på jordmødre i Norge. Foto: Ingrid Schou

Partnere har blitt nektet adgang

Det er forskjellige regler på de forskjellige sykehusene, men de fleste sykehus har begrenset adgangen til partnere. I de byene der det er mest smitte har det vært strengest restriksjoner.

– Det er en veldig vanskelig situasjon å være i. Restriksjonene har vært for å sikre at fødeavdelingen kan holde åpent. Det er et forbedringspotensiale her for å finne bedre løsninger, sier Espen Nakstad i intervju til TV2. 

Mange fødende har endt opp med å føde alene, og hatt barsel alene. Både partnere som har måttet sitte på utsiden og de fødende har hatt det tøft.

Hurtigtestene vil gjøre situasjonen lettere, om sykehusene har god tilgang på testene.