Erna Solberg innledet toppmøtet om regjeringens nye 5G- og bredbåndsatsing i Distrikts-Norge. Foto: Skjermdump fra regjeringen.no

Regjeringen satser stort på 5G og bredbånd

Distrikts-Norge kan glede seg over en historisk 5G- og bredbåndssatsing, ifølge statsminister Erna Solberg og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Fredag, 5 februar, 2021 - 11:00

– Vårt mål er å ha verdens mest digitale næringsliv. Og her vil bedriftene i distriktene spille en utrolig viktig rolle. Med en solid digital grunnmur kan en drive med nær sagt hva som helst, fra nær sagt hvor som helst, og nå ut til det internasjonale markedet.

Dette sa statsminister Erna Solberg på et toppmøte om regjeringens 5G- og bredbåndsatsing i Distrikts-Norge på torsdag. Sammen med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland kunne hun fortelle at regjeringen i dag lanserer en distriktspakke for høyhastighetsbredbånd.

– Den kan gi over en halv milliard kroner i en målrettet satsing på raskt bredbånd i områder som mangler slikt tilbud i dag. Dette kommer til å gi konkrete resultater langs både kyst, fjell og i innlandet, og ikke minst i tettsteder over hele landet, sa Solberg om den nye distriktspakken.

Vil utjevne det digitale skillet


Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland mener det er viktig at vi får med hele landet på den digitale utviklingen. Foto: Astrid Waller

Helleland mener pakken vil gi større muligheter til digital utvikling for næringslivet i distriktene.

– Det vi gjør i dag, vil skape mer og inkludere flere. Digital verdiskaping skjer heldigvis over hele landet. Med satsinga på 5G vil vi ligge helt i forkant med infrastruktur. Dette vil gi næringslivet vårt helt nye muligheter til å levere nye tjenester, behandle store mengder data og automatisere produksjonsprosesser.

– Selv om vi er kåret til å ha Europas beste nett, og selv om vi har nådd målet om 90 prosent dekning med høyhastighetsbredbånd, er det fortsatt ti prosent som ikke får ta del i de godene. Og det er her vi nå ønsker å utjevne det digitale skillet.

5G-auksjon

– Jeg er glad for at vi nå er klare med rammene rundt årets viktigste 5G-frekvensauksjon. Det vet jeg også er viktig for mange mobil- og bredbåndsselskap som hvert år investerer milliardbeløp i nettene og tjenestene, sa Helleland.

Lanseringen av distriktspakken setter rammene for 5G-auksjonen som kommer over sommeren. Helleland forteller at det i mange spredtbygde områder er svært kostbart å drive utbygging. Auksjonen skal derfor sørge for at tilbydere forplikter seg til å bygge ut høyhastighetsbredbånd i områder som har mangelfull bredbåndstilgang i dag.

– Det nye grepet vi nå tar, er en slags byttehandel med tilbydere som ønsker tilgang på viktige 5G-frekvenser som vi nå skal auksjonere bort. Vi gir inntil 560 millioner i rabatt mot at de bygger ut bredbåndskapasitet i distriktene, sa statsministeren.

Bra for næringsbyggene

Til stedet på møtet var også Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. Han mener lanseringen var gode nyheter.

– Vi trenger å skape 250 000 nye arbeidsplasser i privat sektor fram til 2030. Det vi har hørt i dag, er med på å bidra til det.

Han kunne fortelle at ett av fire næringsbygg mangler tilgang til høyhastighetsbredbånd. Den nye 5G- og bredbåndssatsingen vil ifølge Almlid hjelpe dem på veien.

– Mulighetene våre for digitalisering er enorm hvis infrastrukturen er på plass. Jeg tror dette vi ser nå, er det beste for privat og offentlig samarbeid. Veldig mange næringsdrivende rundt omkring i Norge kommer til å synes at dette er veldig bra.