Journalen møter stengte dører på Grünerløkka. Foto: Ørjan Nilsen

Skjenkeforbudet vedvarer

På Grünerløkka har barene vært stengt siden 9. november. Det må de fortsette med.
Onsdag, 10 februar, 2021 - 11:05

– Smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter, og det er i flere tilfeller ukjent smittevei. Derfor videreføres tiltakene i stor grad, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding tirsdag 9. februar.

Et av tiltakene er full skjenkestopp, som har vart siden 9. november i Oslo. 

Journalen har tatt seg en tur oppover det vanligvis sprudlende Grünerløkka, en bydel kjent for sitt yrende uteliv og mange koselige barer en vanligvis kan ta seg en øl på. Nå er gatene nærmest tomme. Det er stengte dører, og ingen av barene holder åpne. 

Saken fortsetter under bildet 


Her ville det vanligvis vært et yrende folkeliv. Foto: Susanne Skréi Kristensen

Det er en isende kald dag i Oslo, julelysene henger fremdeles oppe. Det samme gjør julestjerner i vinduene på noen av barene. De fleste åpnet aldri igjen etter jul. Selv om regjeringen har gitt grønt lys for å ha serveringssteder åpne uten alkoholservering, ser de fleste ikke vitsen med det. Det er alkoholen de lever av. 

Kriserammet bransje 

På Thorvalds bar på Grünerløkka sier daglig leder Kjetil Aune at nedstegningen har rammet hardt, og at inntektene uteblir. 

– Vi er jo i en bransje som ikke kan legge om til netthandel. For oss som er i en bransje som hovedsakelig omsetter alkohol, er det heller ingen take-away-muligheter, sier han. 
 
Den daglige lederen frykter at myndighetene vil holde Oslo stengt så lenge som til påsken. 
 
– Problemet er at om de venter for lenge, blir folk bare enda mer utålmodige, og man risikerer at alle skal gå ut samtidig, sier Aune. 
 
Han frykter konsekvensene av skjenkestoppen, men har likevel ikke mistet håpet. 
 
– Faren for konkurs er der alltids, slik som forholdene er. Men vi skal nok klare å klore oss fast og fortsatt skjenke øl og vin når det er lov og den verste korona-tiden er på hell, sier han. 

Saken fortsetter under bildet 


Thorvalds Bar på Grünerløkka i Oslo. Foto: Stephanie Jensen

Sosial arena 

I desember valgte Thorvalds Bar å holde åpent uten alkoholservering, for de så at folk trengte en arena å treffes på. 

– Mange i Oslo bor alene, og noen er også i den situasjonen at den eneste gangen de prater med mennesker, er den faste turen på stambaren. Men det er begrenset hvor mye penger det er i kaffe og vaffel når du vanligvis selger øl, sier Aune. 

Det å miste en sosial møteplass er også noe Christine Rye-Johnson har følt på. Hun bor selv på Grünerløkka og sier at det er kjipt at barene må holde stengt. 

– Det har vært et møtested. Når man ikke har mulighet til å være hjemme hos hverandre, så kan man i alle fall gå ut og bare møtes for en øl. Jeg savner å bare kunne gå ut og ha en hyggelig kveld med vennene mine, sier hun. 

Hun håper at ølkranene kan åpnes så snart som mulig igjen. 

Saken fortsetter under bildet


Christine Rye-Johnson er en av de som savner å ha en sosial møteplass. Foto: Ørjan Nilsen

– Jeg forstår hvorfor det er sånn, men jeg synes det er kjedelig at det vedvarer, for det begynner å bli utrolig lenge siden man kunne gjøre noe sosialt. Min førsteprioritet er likevel å kunne komme tilbake på treningssenteret, sier Rye-Johnson. 

Og det har hun rett i, det begynner å bli en stund siden en kunne gå ut for å gjøre noe sosialt. Det er nedstøvede benker utenfor barene. “Dugnad” og “På grunn av koronarestriksjoner” er klistret opp i vinduene, stolene er satt opp ned på bordene, og lysene er slått av. Ølkranene her har ikke vært i bruk på tre måneder. Det som brukte å være en av Oslo sine mest sosiale gater, ser nå ut som en spøkelsesgate. 

Smitteverntiltak ved serveringssteder i Oslo:

  • Full skjenkestopp i Oslo.
  • Påbudt med munnbind innendørs. 
  • Serveringssteder må oppdatere risikovurdering av smittevern.
  • Etablere rutiner for å ivareta kravene som innføres.
  • Arrangementer er forbudt, både inne og ute.

Kilde: Oslo kommune 

 

Uvisst hvor lenge ølkranene vil holde stengt 

Også helsebyråd Robert Steen (Ap) sier til Nettavisen at han håper Oslo-folket snart kan drikke øl igjen. 

– Jeg håper at vi kanskje kan få en dugnad som gjør at vi i løpet av ikke altfor lenge kan gå ut og ta oss en øl igjen. Det tror jeg veldig mange har lyst til, sier Steen.

Det er uvisst eksakt hvor lenge smitteverntiltakene i Oslo vil vare, men helsebyråd Steen fremhever hva som må til. 

– Det er veldig enkelt. Det har lite med vaksineringen i disse ukene og månedene å gjøre, det avhenger av smittetrykket. Jo flinkere vi er til å holde avstand, holde nede antall sosiale kontakter og få ned smittetrykket, jo fortere kan vi lette på tiltakene, sier han.

De strenge tiltakene videreføres til 17. februar, men kan bli forlenget.

I Thorvald Meyers gate hører en skrittene mot den grå asfalten, i hendene bæres det grønne og lilla poser fra Vinmonopolet. Osloborgerne må enn så lenge nyte alkoholen hjemme i trygge omgivelser. 

Se slideshow av de stengte barene i Oslo her: