Illustrasjonsbilde. Foto: Kevin Gill/Elizabeth Gill (CC BY 2.0 Flickr)

Elever oppdaget fremmede planeter

De fire nyoppdagede planetene ligger 200 lysår unna Jorden.
Torsdag, 4 februar, 2021 - 14:19

16-år gamle Kartik Pinglé og 18-år gamle Jasmine Wright kan være, ifølge EurekAlert!, tidenes yngste astronomer som har gjort en oppdagelse. Gjennom forskningsprogrammet til Center for Astrophysics ved Harvard & Smithsonian, har elevene jobbet med profesjonelle astronomer.

Med hjelp fra mentor Tansu Daylan har de studert og analysert dataene fra en satellitt (TESS), som går i bane rundt jorda. Målet deres var å oppdage nye planeter ved å undersøke nærliggende stjerner. De fokuserte spesielt på lyset til en sol-lignende stjerne.

Forandringer i lyset

Ved å observere stjernens lys over lengre tid kunne de finne ut om det fantes planeter som gikk i bane rundt stjernen. Hvis stjernen lyste svakere med jevne mellomrom, kunne det være en indikasjon på at en planet passerte, og dermed dekte for lyset.

Det var denne endringen i lyset forskerne observerte hos den sol-lignende stjernen.

Forskningsteamet ble overrasket da de ikke bare fant én, men fire planeter som kretset rundt den.

Tre av planetene er små glassplaneter, som ligner på vår planet Neptun. Den siste er en steinplanet som er større enn Jorden.

– Jeg ble kjempeglad og veldig sjokkert, sier Wright om funnet.

Medforfattere i vitenskapelig artikkel

Oppdagelsen ble omtalt i en forskningsrapport i The Astronomical Journal.

Clara Sousa-Silva, lederen for forskningsprogrammet, forteller at det er veldig sjeldent at to elever ved videregående skole er medforfattere i en slik artikkel.

Gir mer informasjon om eget solsystem

Ifølge astronom Håkon Dahle er det ikke uvanlig å finne planeter som går i bane rundt en stjerne. Men disse funnene sammen kan være med på å fortelle oss mer om vårt eget solsystem.


Astronom Håkon Dahle forteller at vi i dag kjenner til omtrent 4000 planeter som går i bane rundt en annen stjerne enn sola. Foto: Universitetet i Oslo

– Hvis man finner flere planeter rundt den samme stjernen, så vil det gi oss mer informasjon om hvordan planeter dannes generelt, og om hvordan solsystemer utvikler seg, sier Dahle.

Astronomen forteller at det er omtrent 25 år siden man oppdaget den første planeten som gikk i bane rundt en annen stjerne enn sola.

– Det første planetsystemet man fant var helt annerledes enn forventet. Man trodde at de stein-lignende planetene måtte ligge nærmest sola, og gassplanetene lengre unna, slik som i vårt eget, men så var det ikke helt sånn.  

Emneord: