Kunnskapsminister Guri Melby under pressekonferansen mandag. Foto: Skjermdump fra regjeringen.no

Skriftlig eksamen avlyses

På mandag avlyste kunnskapsminister Guri Melby skriftlig eksamen for elever i grunnskolen og videregående skole.
Mandag, 8 februar, 2021 - 14:26

Mandag morgen kom beskjeden om at sentralgitt skriftlig eksamen er avlyst for alle avgangselever i videregående skole og for elever på 10.trinn i ungdomsskolen. For avgangselever i videregående skole vil også den lokalgitte skriftlige eksamen avlyses. Under mandagens pressekonferanse sa kunnskapsminister Guri Melby at det ikke ville være rettferdig å gjennomføre en nasjonal eksamen.

– Pandemien har uten tvil ført til at elever har fått en annen form for undervisning enn det de ellers hadde fått, som følge av ulike restriksjoner og ulike smittetrykk i landet. Det skaper ulike forutsetninger i møte med nasjonale løsninger, sa Melby.

Muntlig eksamen vil likevel avholdes for 10. trinn på grunnskolen og for avgangselever i videregående skole.

Anbefalt avlyst

Kunnskapsministeren har tidligere forklart at de som tar privatisteksamen, samt yrkesfagelever som trenger eksamen for å fullføre videregående skole, vil bli prioritert. Under mandagens pressekonferanse ble det bekreftet at eksamen skal gjennomføres for denne gruppen.

– De har ikke noe annet grunnlag for vitnemål, så de må ta eksamen, sa Melby til TV2.

Allerede i slutten av januar anbefalte Utdanningsdirektoratet at skriftlige eksamener burde bli avlyst

–  Det er et viktig prinsipp for eksamen at den skal være lik og rettferdig for elvene, og i dette skoleåret kan vi ikke være sikre på at alle elever har fått den opplæringen de har rett på, sa direktør i Utdanningsdirektoratet Sissel Skillinghaug til NRK.

 

Emneord: 
Tags: