Super Bowl LIV (55) gikk av stabelen 00.30 mandag (norsk tid). Foto: Adrian Curiel / CC Unsplash

Tom Brady ble historisk

Tampa Bay Buccaneers ble mestre for første gang siden 2003, mens quarterback-legenden Tom Brady skriver seg inn i historiebøkene som NFL-spilleren med flest Super Bowl-seire noensinne.
Mandag, 8 februar, 2021 - 12:29

Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs (31-9)

Natt til mandag var det duket for den 55. utgaven av Super Bowl, den årlige mesterskapsfinalen i amerikansk fotball. Buccaneers’ quarterback Tom Brady gjorde sin 10. opptreden i superkampen mellom Tampa Bay Buccaneers og Kansas City Chiefs. Brady ble også historisk med sin syvende Super Bowl seier, quarterbacken har altså vunnet flere Super Bowls alene, enn noe annet enkelt lag.

Høye forventninger

Flere sportsentusiaster og eksperter hadde høye forventninger til nattens finale. Det startet derimot temmelig rolig, før Kansas City Chiefs sikret seg kampens tre første poeng med et field goal. Buccaneersspilleren Rob “Gronk” Gronkowski løp inn kampens første touchdown kort tid etter. Tampa Bay konverterte ekstrapoenget, og det sto 7-3 til fordel Buccaneers etter 15 minutter.  

Og verre skulle det bli for quarterbackstjerna Patrick Mahomes og Kansas City Chiefs. Etter flere bomforsøk og feil fra Kansas-laget , sikret Buccaneers seg sin andre touchdown i kampen. 

Gulflagg etter gulflagg

Gjennom kampen fikk Kansas City Chiefs flere dommeravgjørelser mot seg. Det virket som om det ble blåst mot en Chiefs-spiller nesten hver gang ballen var i spill. Disse dommeravgjørelsene førte til at Buccaneers fikk gratis progresjon inn mot Chiefs’ end zone. Det betyr at Chiefs-spillernes feil gjorde at Bucaneers fikk flytte ballen nærmere og nærmere en touchdown uten å gjøre noe som helst. 

Til pause hadde Brady og Buccaneers tilsammen tre touchdowns, med konvertering av alle ekstrapoengene betydde dette at laget gikk til pause med 21 poeng. Chiefs hadde på den andre siden kun satt to field goals, noe som gjorde at de gikk i garderoben med fattige seks poeng. 

Det ville ikke løsne for Chiefs i kampens tredje kvarter heller. Tom Brady og Buccaneers fortsatte kampen der de slapp; i førersetet. Begge lagene sparket inn ett field goal hver, før Buccaneers sikret seg en touchdown og ytterligere syv poeng rett før kvarteret ble blåst av. Stillingen inn mot det siste og avgjørende kvarteret var 31-9 til fordel Buccaneers. 

Vondt ble til verre for Kansas City Chiefs i det fjerde - og siste kvarteret av finalen. Etter å ha beholdt ballen en god del av tiden, så Chiefs seg nødt til å gi fra seg ballen etter en meget sterk oppvisning fra Buccaneers-forsvaret. Tampa Bay fikk dermed muligheten til å senke skuldrene mens de sakte men sikkert slukte tid av klokka. I det Super Bowl nummer 55 var ferdigspilt, kunne Tom Brady altså kalle seg historisk med sin syvende Super Bowl triumf, samtidig som Tampa Bay Buccaneers vant sin første Super Bowl siden 2003. 

Fykter koronaspredning

USA har valgt å gjennomføre sportslige arrangementer litt annerledes enn resten av den vestlige verden. Samtidig som det ikke tillates en eneste tilskuer på de fleste europeiske idrettsarrangementer der det finnes koronaspredning, slapp nærmere 25.000 engasjerte tilskuere inn på Raymond James Stadium i Tampa, Florida, natt til mandag. 

– Jeg er bekymret for Super Bowl, for å være helt ærlig. Folk samler seg, de ser på kampen sammen. Vi har tidligere sett utbrudd tilknyttet fotballkvelder, sier Rochelle Walensky, leder for den amerikanske smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention til Associated Press. TV2 har også omtalt saken. 

Det var innført munnbind-påbud i området rundt, og inne på stadion. Folk som ikke fulgte påbudet risikerte en bot på 500 dollar (ca 4200kr). 

The Weeknd med pauseshow

Super Bowl er ikke bare kjent for å være en av de største sportsbegivenhetene i USA på grunn av selve sporten som spilles, men også på grunn av stjernegalleriet man er vitne til. Særlig opptreden under halftime show får mye oppmerksomhet. I år var det duket for konsert av pop og RnB-artisten The Weeknd (Abel Makkonen Tesfaye). Koronarestriksjoner førte til en betraktelig mindre fullsatt stadion enn det man er vant til under Super Bowl, men det hindret ikke superstjernen i å by publikum på en energisk live-konsert preget av blinkende lys og fyrverkeri. Sangeren, som forøvrig var iført en glitrende rød blazer og hansker tydelig inspirert av det avdøde popidolet Michael Jackson, opptrådde med flere av sine største hits, deriblant “I feel it coming”, “Save your tears”, og “Earned it”. 

Sangeren fylte scenen, eller nærmere bestemt banen, med backupdansere iført bandasjer over ansiktet. Dersom man fikk med seg Grammy-utdelingen tidligere i år, vil man kjenne igjen disse bandasjene. Popsangeren gikk nemlig kledd helt likt da han viste seg på utdelingen. Dette var for å symbolisere og kritisere en kultur som trer seg over Hollywood og store deler av verden, nemlig det å manipulere seg selv ved hjelp av plastisk kirurgi

Historisk på flere måter 

Det var ikke bare Tom Brady som skapte historie natt til mandag. Sarah Thomas ble nemlig den første kvinnelige dommeren i en Super Bowl i NFLs historie. Thomas har jobbet permanent som dommer i NFL siden 2015, og ble altså historisk da hun ble den første kvinnelige dommeren i en Super Bowl noensinne. 

– Hennes utmerkede opptreden har gitt henne muligheten til å dømme Super Bowl, sier NFLs visepresident Troy Vincent til Fox News

 

Emneord: