I frøhvelvet på Svalbard oppbevares over en million sikkerhetskopier av såfrø. Foto: Global Crop Diversity Trust

Nye frø på plass på Svalbard

Forrige uke ble frøprøver fra blant annet vannmelon, jordbær og gresskar lagt inn verdens største frøhvelv.
Mandag, 22 februar, 2021 - 13:43

Svalbard Globale Frøhvelv mottok i forrige uke omkring 6500 frøprøver fra fem genbanker i Afrika, Europa og Sør-Asia. Deponiet bestod blant annet av frøprøver fra vannmelon, jordbær og gresskar.

Det finnes nå over en million frøprøver fra 87 ulike genbanker i frøhvelvet på Svalbard, som er verdens største lager for sikkerhetskopier av såfrø.

 – Denne frødeponeringen er et lite men viktig steg for å nå FNs Bærekraftsmål mot 2030, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad til regjeringen.no.

Viktig for å unngå genetiske tap

Blant de som deponerte frø forrige uke var Malis nasjonale genbank. Dette er den tredje gangen de har sendt kopier av frøene for oppbevaring på frøhvelvet på Svalbard.

 – Denne gangen har vi sendt 324 ulike typer ris til frøhvelvet, det vil si at en femtedel av frøene vi har i banken vår har en sikkerhetskopi på Svalbard, sier lederen for frøbanken i Mali, Amadou Sidibe til Svalbard Global Seed Vault.

Videre legger han til at han mener Svalbard Globale Frøhvelv er et utmerket internasjonalt anlegg som er avgjørende for å unngå tap av genetisk mangfold. 

Emneord: