BOKSKRED: Mammutsalget er en viktig del av omsetningen i en ellers rolig periode av året. Foto: Renate Karlsmoen

Utvider landets største boksalg

Årets Mammutsalg skal vare i fire uker som følge av koronapandemien. Bokhandlene forventer likevel gode salgstall.
Fredag, 26 februar, 2021 - 11:34

Mellom 15. februar og 13. mars foregår Mammutsalget, som er landets største samlede boksalg. Smittesituasjonen gjør at salget skal vare i fire uker.

– Med en utvidet salgsperiode vil vi sikre at flere bokhandler kan delta hvis det blir områder eller perioder med pålagt stenging. En utvidet salgsperiode vil også bidra å spre kundene over en lengre periode, slik at det bli enklere å overholde smittevernreglene, sier Anne Jorunn Skogøy, prosjektleder for Mammutsalget.

Mange stengte butikker

Medlemmene i Bokhandlerforeningen er spente på hvordan koronapandemien vil påvirke det totale salget. Skogøy legger til at salget fortsatt er svært populært, og at det trekker mange kunder.

Norli, en av landets største bokkjeder, hadde 40 stengte butikker den første salgsuken. Det sier Caroline Heitmann, markeds- og netthandelssjef for Norli.

– Det er en sterk vridning over mot nett, og mange stengte butikker har tilbudt «Vipps og hent», der kundene betaler med Vipps og får levert bøkene utenfor butikken, sier Heitmann.

Hun opplyser om at forhåndssalget har vært høyere enn før, men at salget den første uken har vært noe lavere enn ellers. Totalt sett forventer de likevel at omsetningen vil ende omtrent som i fjor.


VIKTIG SALG: Mellom 380 og 500 bokhandler deltar på Mammutsalget hvert år, ifølge Forleggerforeningen. Foto: Renate Karlsmoen

– Viktig for omsetningen

Norli Trysil er en av 376 bokhandler som deltar på årets Mammutsalg.

– Det er ganske travelt i butikken om dagen, sier Anna Johansson, butikkansatt i Norli Trysil.

I vinterferien gjør hytteturistene sitt inntog, slik at det er flere kunder innom enn vanlig. Johansson legger til at det likevel er populært å handle på salg.

Over tusen titler

Det er med 779 papirbøker og 230 digitale bøker i årets Mammutsalg. Krim er den mest populære sjangeren, men barnebøker er også på topplista over bøker som er bestilt av bokhandlene.

En undersøkelse utført av Ipsos i 2020 viste at 80 prosent av befolkningen hadde hørt om Mammutsalget. Det karakteristiske navnet ble lansert i 1964, men det er uvisst hvor det kommer fra.


POPULÆRT MED KRIM: Spesielt bøkene til Jo Nesbø vekker interesse hos kundene. Foto: Renate Karlsmoen