Europakommisjonen ønsker et felleseuropeisk regelverk for å forhindre og hjelpe barn mot overgrep. Foto: European Parliament

Vil beskytte barn mot overgrep

Europakommisjonen ønsker nye regler rettet mot digitale plattformer. De vil tvinge plattformer til å bidra med avdekking, innrapportering og å fjerne overgrepsmateriale av barn på nett.
Mandag, 22 februar, 2021 - 15:33

Europakommisjonen ønsker et felleseuropeisk regelverk som skal beskytte barn. Samtidig vurderer de å opprette et europeisk senter for forebyggelse og bekjempelse av overgrep mot barn. Forslaget er ute på høring, og Europakommisjonen anser dette som en høyt prioritert sak.

Frykter økning av overgrep mot barn

 – Den digitale utviklingen har ført med seg et verdensomspennende marked for overgrepsmateriale som involverer barn, sier forbrukerråd ved Norges delegasjon til EU, Joachim Nilsen Frislid til regjeringen.no.

Han frykter også at mange barn er hjemme med overgripene under pandemien. Ifølge en rapport fra Europakommisjonen, så har pandemien ført til en økning i etterspørselen av overgrepsmateriale. De påpeker at overgrep skjer både i det fysiske og det digitale rom. De er spesielt bekymret for langtidseffektene for de som opplever at overgrepet blir spredd på internett.

 – Det har blitt klart at verden holder på å tape kampen imot slik kriminalitet, og at vi feiler på å beskytte rettighetene barn har til å leve uten vold. EU trenger derfor å revurdere og forsterke sin innsats, skriver de i den samme rapporten.

Emneord: