Rundt halvparten av norske studenter føler seg mer ensomme under pandemien. Foto: Shaylor (CC BY-ND 2.0 Flickr)

Vil hjelpe unge psykisk

Hjelpen finnes, men kan være vanskelig å finne, vedgår bystyrerepresentant i Oslo.
Torsdag, 25 februar, 2021 - 11:39

– Korona og psykisk helse har vært mye diskutert, men kanskje det trengs mer handling, sa Agnes Nærland Viljugrein da hun åpnet panelsamtalen «Unge og psykisk helse under coronakrisen» onsdag. Viljugrein er stortingskandidat, sentralstyremedlem i AUF og student. Debatten var i regi av Oslo Arbeiderparti.

Årets Studiebarometer viste at studentene har blitt mindre motiverte og mer ensomme under koronapandemien. Rundt halvparten av studentene sier at de har vært mer ensomme, og nesten fire av fem har savnet det sosiale studiemiljøet. Les rapporten her.

Finnes billige alternativer

Mansoor Hussain er representant i Oslo Bystyre, medlem av helse- og sosialutvalget og student. Han mener at det finnes tiltak og hjelp, men at det kan være vanskelig å finne fram til hjelpen. Derfor har Oslo bystyre en idé om å lage en nettside hvor man kan finne alle psykiske helsetilbud i Oslo. 

Miert Lindboe, assisterende kommuneoverlege og bydelsutvalgsmedlem i Nordstrand, ga under panelsamtalen tips til hva man kan gjøre hvis man opplever at ting er tyngre nå enn før.

 – Det første man bør gjøre er å snakke med noen, for eksempel en terapeut. Det er annerledes å snakke med en venn enn å snakke med en fagperson. Hvis du vet at personen får lønn, føler du det ikke som noe problem å bruke tiden deres. Men det viktigste er å snakke, og hvis du er den vennen som blir ringt opp, så er det viktig å lytte. Hvis problemet er større, må man finne profesjonell hjelp. 

Lindboe mener at et problem i Norge er at veldig mange psykologer har privatavtale. Han skulle også ønske at studentene hadde gratis fastlege.

Mansoor Hussain forteller også at man kan gå og snakke med fastlegen sin, noe flere ikke tenker over at er et psykisk helsetilbud. Lavterskeltilbudene hvor man bare kan møte opp, er også gode alternativer. Det finnes mange slike tilbud som er åpne, også under korona, som for eksempel SiO. 

Felles dugnad 

På slutten av samtalen legger Miert Lindboe til at man ikke er alene med disse følelsene. Det er viktig å huske på at det at man har fulgt tiltakene og studert hjemmefra, faktisk har veldig stor verdi i det at helsevesenet ikke har kollapset.

– Hva er det vi må gjøre nå for å unngå en psykisk helse-krise etter pandemien er over? spør Agnes Nærland Viljugrein på slutten.

– Vi må begynne å planlegge allerede nå og styrke de tjenestene vi allerede har, og legge penger på bordet. Vi som er politikere, må bruke de mulighetene vi har til å snakke, svarer Mansoor Hussain.