Prisvinneren Ludvig Vea forteller at han ikke egentlig er så glad i oppmerksomhet, men han er glad for at metoden hans kommer frem i lyset. Foto: Elin Sæterøy Salvesen

Dette er Norges beste mattelærer

Ludvig Vea fikk mandag tildelt Holmboeprisen som årets matematikklærer for sin praktiske tilnærming.
Torsdag, 18 mars, 2021 - 13:54

– Dette hadde jeg ingen anelse om, jeg ble rett og slett veldig overrasket, sier Ludvig Vea som har fått prisen for årets matematikklærer. Han underviser på Åkrehamn Videregående skole i Rogaland og har bakgrunn som tømrer og byggmester.

Han forteller at han har vært matematikklærer i 15 år og aldri vært borti noe lignende. Priskomiteen syntes han var en verdig vinner blant annet for hans spesielle evne til å knytte kompetansemålene i faget til det praktiske arbeidet.

– Sitter ikke mye i klasserommet

Skolen tilbyr opplæring på diverse yrkeslinjer. I perioden 2014–2017 utviklet Vea, sammen med to andre matematikklærere ved skolen, en gjennomgående yrkesretting av matematikkundervisningen på bygg- og anleggsteknikk på skolen. Denne modellen har ført økt lyst og motivasjon til å lære hos elevene.

– Elevene mine sitter ikke mye med teoretisk arbeid i klasserommet. Undervisningen foregår først og fremst på verkstedet og på byggeplassene, sier Vea.

Det er et bevisst valg han har tatt. Han forklarer at mange elever kommer fra ungdomskolen og føler at de mislyktes i faget. Han mener at dette er en fin måte å gi elevene en ny tilnærming til matematikken på.

– Lærer av å gjøre feil

– De får på en måte startet på nytt, forteller han og mener at det å gjøre feil er en helt naturlig del av læreprosessen.  

Komiteen skriver også i sin begrunnelse at han har et våkent blikk for de sterke sidene til hver enkelt elev. Prisvinneren får 100 000 kroner som skal deles likt med Åkrehamn videregående skole.