Komikere om grensesetting i norsk humor. F.v. Harald Eia, Shabana Rehman, Jonis Josef, Lisa Tønne. Foto: Skjermdump fra Deichmans "Farlig morsomt".

En grense mellom humor og moral

Deichman Bjørvika arrangerte torsdag en debatt mellom norske komikere for å diskutere hva som er akseptabel humor i 2021.
Fredag, 19 mars, 2021 - 14:45

Harald Eia, Lisa Tønne, Shabana Rehman og Jonis Josef prøvde torsdag kveld å finne ut hvor grensen for humor går i 2021. Komikerene gikk gjennom eldre humorklipp som i senere tid har vekket reaksjoner hos publikum. 

Den unge komikeren Jonis Josef mener humoren som ble brukt for 10-20 år siden er ut, og at det nå er på tide at komikere fornyer humoren sin. 

Blackface-debatten

Bjørvika tar opp debatten i kjølevannet av diskusjonene rundt D-play serien “nissene over skog og hei”, som pågikk før jul. Til tross for at serien første gang ble vist i 2011, bet seere seg nå merke i hvordan Espen Eckbo spilte karakteren “Ernst-Øyvind Tvedt”, en mørkhudet sørlending. Mange reagerte på at dette var såkalt blackface, og saken fikk mye oppmerksomhet i media. Noen mente serien bør fjernes, andre mente komikere får for lite spillerom. 

Jonis Josef mener vi i dag har nok skuespillere og komikere med andre etnisiteter som bør spille disse rollene. Tidligere har Josef uttalt at han som norsk komiker med somalsk bakgrunn, føler han er med på å gi unge med minoritetsbakgrunn en stemme. 

– Ved å inkludere de det tulles om i spøken, føles det ikke like krenkende, mener Josef. 

Humordebatt

Diskusjonene rundt D-play-serien satt i gang en storm av samfunsdebatanter, komikere og instagramprofiler som tok opp problematikken rundt humor som kan virke krenkende.

–  Hvis nordmenn i 2020 ikke liker sketsjene våre, er det bare å ta dem bort, sa komiker og sosiolog Harald Eia til VG ved en tidligere anledning.

– Hvis man skal starte den leken, gå tilbake i alle ting, da kan man jo fortsette i evigheten, sa Jonis Josef i samme sak. 

Nettopp dette gjorde Deichman Bjørvika da de torsdag kveld inviterte de fire komikerene og samfunnsdebattantene til samtale og debatt med temaet “farlig morsomt?”. Arrangementer foregikk over Facebook Live og hadde i underkant av 500 stykker tilstede. 

Moral vs. humor

Harald Eia var kveldens programleder og innledet samtalen med å forklare at publikum liker at komikere går over streken, samtidig som publikum også har en moral. Kveldens tema ble derfor på mange måter hvordan komikere bør trå for at ikke humor og moral skal havne i konflikt. Tidlig i samtalen ble spørsmålet om spillerommet har blitt for trangt for komikere, stilt. 

– Folk er ikke strengere nå enn tidligere, men folk tør nå å si ifra om det som ikke er greit, sier Jonis Josef.

Lisa Tønne er opptatt av at alt kan være humor, men at man i dag må “tulle smart” dersom humoren kan være krenkende. Hun er mener rommet for komikere har blitt mindre, på godt og vondt, og tilføyer at det har en sammenheng med at verden også har blitt mindre. 

– I dag kan man ikke “slenge ut” like mye som før, forteller Tønne. 

Prøve og feile

Samfunnsdebattant og komiker Shabana Rehman er klar på at det ikke er humor i seg selv som er farlig. Rehman legger vekt på at man som komiker ikke vet hvor streken er før man har prøvd noe ut. Hun mener det er feil av komikere å unnskylde seg for humor de selv ikke mener er problematisk, kun fordi andre forteller deg at den er det. 

Engasjerte komikere

Jamal Sheik driver instagramkontoen “rasisme_i_norge” med over 30 tusen følgere. Under debatten om “blackface” var han engasjert både på instagram og i andre medier. Han forteller at han, på vegne av instagramkontoen “rasisme_i_norge”, legger seg mest opp i debatten rundt humor og “blackface”. 

– Komikere i Norge har jo heldigvis vært veldig deltakende i debatten som har vært rundt rasisme, så jeg tenker de har mange produktive samtaler internt, sier samfunnsdebattanten til Journalen. 

En pekepinn

I løpet av debatten ser komikerne tilbake på flere humorklipp alt fra tidlig 2000-tallet til midten av 2010-tallet. I klipp hvor komikere hadde karikert utenlanske mennesker mente Jonis Josef at vi i 2021 heller bør kunne bruke skuespillere med den aktuelle etnisiteten i rollene. 

Dette trekker Josef også inn når det er snakk om hvordan man kan gjøre det mer akseptabelt å tulle med minoriteter. Han forteller at det er lettere å akseptere det dersom minoriteten det tulles med er inkludert. 

– Hvis jeg ikke kan si vitsen til de jeg tuller med, kan jeg ikke si den til noen, sier Lisa Tønne mot slutten av debatten. 

Jonis sier seg enig, og syntes det er en veldig god pekepinn til komikere.