Storgata i Horten en fredagskveld under strenge koronarestriksjoner. Foto: Anabelle Bruun

Fester i det skjulte

Smittetallene i Horten har aldri vært høyere. Politiet oppfatter ungdommen som ansvarsfulle, men det ser ut til at de fortsatt møtes for å feste.
Onsdag, 24 mars, 2021 - 11:23

Storgata i Horten er stille fredag kveld. Det er ingen som vrimler rundt utestedene eller sjangler på fortauskanten. Vinduene langs gaten er gule eller sorte. De blinkede lysene i sterke farger er avskrudd. Det eneste som fyller gaten er motorduren fra en tom buss som ruller forbi hver holdeplass, og etterlater seg en eim av eksos.

Saken fortsetter under bildet.


Vinduene på mikrobryggeriet er mørklagt. Foto: Anabelle Bruun

Men når dørene er stengt og lyset er skrudd av på utestedene langs Storgata, skrus musikken opp i de private hjem. 

Politiførstebetjent i Horten, Harald Steinar Moe, forteller derimot at de ikke har noen kjennskap til at ungdom fortsatt fester, selvom de lokale anbefalningene sier at man skal unngå besøk.

– Vi har ikke trengt å dele ut bøter i forbindelse med brudd på koronarestriksjoner, og vi har heller ikke sett at det har vært sammenkomster som har måttet blitt stoppet, sier Moe.

Men til tross for at politiet i Horten skryter av Horten-ungdommen, erfarer Journalen at det er noe de går glipp av.

Omtrent femten festdeltakere smittet

Anonyme kilder fra ulike ungdomsmiljøer bekrefter til Journalen at det er flere som fortsatt velger å ha hjemmefester.

For noen uker siden ble det arrangert en privat fest med rundt femten deltakere, ifølge kilder fra ungdomsmiljøet. På denne tiden var ikke smittetallet like høyt som i dag, men på vei opp. I etterkant av festen skal flere av deltakerene ha fått påvist korona.

– Jeg er kjent med at viruset skal ha spredd seg i et ungdomsmiljø etter en fest for en stund tilbake, men den saken er avsluttet nå, sier kommuneoverlege Niels Kirkhus.

Ingen av festdeltakerne som Journalen har vært i kontakt med ønsket å kommentere saken.

– Lite meldinger om ulovlig festing 


Politioverbetjent i Horten, Harald S. Moe. Foto: privat.

Harald Steinar Moe forteller at politiet i Horten ikke har vært involvert i denne saken og derfor ikke har noe kjennskap til festen, som skal ha foregått i slutten av februar.

Han forteller at politiets inntrykk av ungdommen er at de stort sett forholder seg til smittevernregler på en ansvarlig måte.

– Vi får nesten ingen meldinger om festing blant ungdom. Men, at det sikkert foregår noen fester som vi ikke vet om, må vi kunne anta, sier Moe. 

Fester likevel

Journalen har vært i kontakt med en ung mann som forteller at han fortsatt blir invitert til å samles med kompisene i helgene, men at han selv har valgt å ikke delta.

På kommunens hjemmesider bes befolkningen om å unngå besøk, og å holde minst to meter avstand til andre. Journalen erfarer at ungdomsgjenger ofte samles rundt fem til åtte personer i helgene. Når promillen stiger blir fort reglene ignorert.

– Jeg tror smittevern blir overholdt i det man møtes, men etterhvert som det kommer litt alkohol inn i bildet glemmer man smittevernet og blir mer sløv på det, forteller den unge mannen som ønsker å være anonym.

Saken fortsetter under bildet.


Ungdom samles for å drikke alkohol parallelt med at smittetallet øker i Horten. Foto: Illustrasjonsbilde av Paul Padshewscky, hentet fra Flickr. (CC BY-ND 2.0) https://flic.kr/p/dwcc3d

 

– De drikker og koser seg

Han forteller at festene arrangeres omtrent annenhver helg i forskjellige hjem, avhengig av hvem som har familiens hus for seg selv den gjeldende kvelden.

– Jeg har sett noen bilder som har blitt lagt ut og det er ganske tydelig at smittevern ikke blir overholdt. De drikker og koser seg! Sier han.

Horten kommune har hatt en kraftig vekst i antall smittetilfeller. Derfor anbefales det nå å ikke ha besøk i det hele tatt.  

– Hvorfor de likevel velger å ta sjansen, har jeg ikke noe godt svar på, sier den unge mannen.

Under kontroll

Horten er en av kommunene i Vestfold og Telemark hvor smitten har økt betraktelig, noe kommuneoverlegen ser på som en utfordring.

Saken fortsetter under bildet.


Statistikk over smittetilfellene i Horten Kommune av Journalen. Tall hentet fra kommunen sine hjemmesider.

– Mye av smitten kommer fra andre kommuner. Det har vært en generell økning i gamle Vestfold, og ikke et spesifikt tilfelle som er årsaken til den store endringen i antallet smittede i Horten, påstår Kirkhus.

Niels Kirkhus forteller likevel at de i dag kjenner til de aller fleste smittekildene og på den måten har kontroll over situasjonen. 

– Man blir sett dumt på

Den anonyme kilden Journalen har vært i kontakt med forteller at både han og vennene kjeder seg og er veldig lei av situasjonen.

Det tror han er grunnen til at kompisene fortsatt velger å feste, til tross for restriksjonene som gjelder i byen. Selv synes han ikke det er et vanskelig valg.

– Sånn som situasjonen er nå tror jeg man bare blir sett dumt på hvis man møtes og drikker. Derfor føler jeg heldigvis ikke på et press om å delta, forteller han.