FISKEKRIMINALITET: Sjef Økokrim Pål Lønseth (til venstre) og fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen lanserte sammen nye tiltak for å bekjempe systematisk juks i fiskenæringa. ​Foto: Øyvinn Myge/NFD

Fiskekriminalitet utgjør en nasjonal trussel

Politiet offentliggjorde sin første nasjonale trusselvurdering i dag. De peker på systematisk juks i fiskenæringa som en trussel.  
Fredag, 19 mars, 2021 - 12:13

«Det vurderes som meget sannsynlig at enkelte næringsutøvere vil videreføre et omfattende ulovlig fiske, og under- og feilrapportering av fangst», står det i trusselvurderingen.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier til Journalen at fiskekriminalitet som trusselvurdering er en veldig viktig sak for felleskapet.

– Kampen mot fiskerikriminalitet er en av mine høyest prioriterte saker. Norges fiskeriforvaltning er regnet som en av verdens beste. Men hvis kvoter og andre reguleringer ikke respekteres, undergraves bærekraften, sier han.

Utfordringen med fiskekriminalitet er mangelen på dokumentasjon, noe som gjør det svært vanskelig for kontrollmyndigheter og politi å føre bevis ved mistanke om kriminelle forhold.

– Derfor må vi ha på plass bedre dokumentasjonssystemer, sier Ingebrigtsen.

Regjeringen arbeider i dag med en omfattende reform av fiskerikontrollen og har presentert tiltak for å arbeide mot denne type kriminalitet.

– Snart skal alle fiskebåter spores og rapportere fangst, og alle landinger må dokumenteres med automatiserte veisystemer. Slik skal det bli vanskeligere for uærlige aktører å lure seg unna, sier fiskeri- og sjømatsministeren.