Ida Pinnerød under pressekonferanse i Bodø rådhus. Foto: Bodø Kommune/Per Inge Johnsen

Uoversiktlig smittesituasjon i Bodø

Det er fortsatt flere smittede med ukjent smittevei i Bodø, nå håper de nedstengingen og tydeligere regler vil gi dem mer kontroll over situasjonen.
Torsdag, 18 mars, 2021 - 14:49

Bodø kommune orienterte om koronasituasjonen med tema «Smitte og tiltak» i pressekonferansen torsdag 18.mars. Til stede på konferansen var ordfører Ida Pinnerød, smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen, og kommunaldirektør i helse- og omsorgsavdelingen Arne Myrland.

Situasjonen er for øyeblikket uoversiktlig. Det er registrert 16 nye smittetilfeller det siste døgnet, hvor 12 er nærkontakter, men fire har ukjent smittevei. I tillegg er rundt 250 personer i karantene.

– Det er et høyt tall, og det viser at det utbruddet vi har å gjøre med nå er ganske alvorlig. På den andre siden ser det ut til at disse tilfellene er noe avgrenset til enkelte familier. Så det er tross alt noe oversiktlig over det, sier Hagen.

Smitteoverlegen mener likevel at de strenge tiltakene som er innført er viktige. Han utdyper noen viktige tiltak innbyggere bør følge for å få ned smittetallene.

– Dette er jo grunnen til at vi har innført såpass inngående tiltak som vi har gjort. Men det er altfor tidlig å se effekt av tiltakene, slik som det er nå, sier han.

– Vi må igjen appellere til alle. Det gjelder spesielt om man har noen symptomer. Dette gjelder voksne, men også barn. Vi må i tillegg redusere antallet fysiske nærkontakter. Vi kan rett og slett ikke treffe så mye folk som før, presiserer Hagen.

Tydeligere regler

I går bestemte kommunen å stenge videregående skoler i kommunen, etter flere nye tilfeller av viruset. I dag fra kl.12:00 måtte også frisør, hudpleie og flere andre virksomheter stenge.

Kommunaldirektøren for helse- og omsorgsavdelingen forteller at avgjørelsen blant annet er grunnet forvirring hos befolkningen angående lokale og nasjonale regler.

– Vi har merket at det har vært uklarheter, og vanskelig å forstå hvilke regler som gjelder knyttet til arrangementer. Dette ønsker vi å rydde opp i. Det skal være tydelig for innbyggere i Bodø hvilke regler som gjelder, og at det er de nasjonale, strengeste reglene som gjelder, sier Myrland.

Han oppfordrer folk til å lese på kommunens hjemmesider, om de er usikre over hvilke regler som gjelder for dem.

Støtter forlengelse 

Et annet tema i pressekonferansen var forlengelsen av tiltakene. Den nasjonale forskriften er nå forlenget til 11.april, som vil si nedstenging i tre uker fremover. Ordfører Ida Pinnerød støtter denne avgjørelsen.  

– Jeg må understreke at dette er noe vi også ønsket at regjeringen skulle gjøre. Det er noe vi har bedt om at de gjør. Vi ser jo slik som smittesituasjonen er nå med denne veldig smittsomme varianten, at vi ikke får slått det tilbake. Vi får stadig nye tilfeller. Da er vi nødt til å ha tøffe tiltak en stund til. Vi er altså helt enige i den vurderingen, sier Pinnerød.

Bruk smittestopp-appen

Innbyggerne får også en siste oppfordring fra ordfører Ida Pinnerød om å ta smittestopp-appen i bruk, for å hjelpe i arbeidet med smittesporing.

– Vi oppfordrer alle til å laste ned denne appen, slik at folk kan få beskjed om de har vært i nærkontakt med noen smittede. Det er et viktig verktøy for oss, avslutter Pinnerød.