Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener nyheten om lærestudentene er godt nytt for Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Anna Rut Tørressen

Lærerstudenter fullfører raskere nå

Flere gjennomfører nå lærerstudiet uten forsinkelser. Kullet som begynte etter at firerkravet kom i matte, hadde en klar økning sammenlignet med tidligere kull.
Tirsdag, 23 mars, 2021 - 13:14

Lærerstudentene gjennomfører studiet raskere etter innføringen av firerkrav. Av lærerstudentene som begynte i 2016, fullførte 62,9 prosent studiet på normert tid. Det er en økning på 7,1 prosentpoeng fra 2015-kullet.

– Det ser ut til at flere lærerstudenter nå fullfører uten forsinkelser. Det er veldig gode nyheter for norsk skole som raskere kan få tilgang på ferdigutdannede lærere, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

– Rett vei å gå

I 2016 skjerpet regjeringen karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene, fra 3 til 4. Karakterkravet for norsk er 3.

– Mange har tatt til orde for å skrote det skjerpede karakterkravet i matte, med begrunnelsen at det ikke tar hensyn til hvilke fag lærerne skal undervise i, og at det kan føre til lærermangel. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at firerkravet er rett vei å gå. Nå ser vi at kravet har en positiv effekt på gjennomføringen, sier Asheim.

– En varslet krise

Lærerstatistikken er likevel ikke bare lystig lesing for regjeringen. I år kommer det ut 1612 færre grunnskolelærere enn normalt, noe Utdanningsforbundet kaller en varslet krise. Sosialistisk Venstreparti har vært svært kritiske til dette.

– Regjeringen og Høyres symbolpolitikk både når det gjelder firerkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen og avskiltningen av mange tusen norske lærere har gjort problemet større og større for hver dag med den borgerlige regjeringen, sa SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås til NTB for tre uker siden