Flere unge velger å samle vennegjengen til fest, til tross for strenge smittevernrestriksjoner i Oslo. Foto: Karoline Pedersen / Illustrasjonsbilde.
Unge fester i Oslo:

– Jeg ga litt faen, rett og slett

«Espen» er vanligvis flink til å overholde smittevernet. Nylig tok imidlertid ensomheten overhånd, og han endte opp på fest med tolv andre. Politiet bekrefter at mange festere blir anmeldt for smittevernbrudd.
Tirsdag, 23 mars, 2021 - 14:39

Det er lørdag kveld, og de aller fleste i hovedstaden virker å ta det rolig. Utover natten blir stillheten imidlertid brutt av tramping, høye sangstemmer og roping fra overetasjen. Et stadig økende volum trenger gjennom veggene til naboleilighetene i blokka, og ikke alle virker å være fornøyd. Idet sola er på vei opp igjen og bråket fremdeles pågår, får naboleiligheten nok.

Fire slag i taket og en brølende røst som tydelig ikke har fått den etterlengtede nattesøvnen trenger gjennom veggene. 

Etter nesten syv timer med festing, ville de fleste naboer kanskje fått nok. Kanskje føles det ekstra håpløst når byen samtidig er stengt ned på grunn av høy smitte.  

Oslos smittevernoverlege kunne i februar si til Aftenposten at smitten i Oslo stiger mest blant unge, og at en stor andel kan spores tilbake til nettopp fester og andre sosiale sammenkomster. Men hvem er egentlig folkene som fester?

Ensomhet spiller inn

«Espen» er i starten av tjueåra, og kan fortelle til Journalen at han i utgangspunktet følger de gjeldende smittevernreglene. Han holder avstand så godt det lar seg gjøre, bruker munnbind og spriter henda.

Han forteller imidlertid om en økende ensomhet, som siste helgen i februar gjorde at han ble en av de mye omtalte «festerne» i hovedstaden. 

– Jeg bruker å drikke litt i helger med noen få, nære venner, men denne gangen ble det en fest med flere enn det. Jeg valgte å feste fordi jeg var så utrolig lei av kun å sitte hjemme i ensomhet og kjede meg. Når jeg da ble invitert med, så tenkte jeg at «jeg er en ung student og trenger å leve litt», sier han.

Journalen har valgt å ikke identifisere vedkommende, som her går under pseudonymet «Espen». Han forteller at det som startet med en vinkveld med en kompis og et fåtall andre, endte med en fest i en ukjent leilighet med opp til tolv mennesker. Til sammen var de flere samlet i et privat hjem enn restriksjonene tilsa var lov på tidspunktet.

– Jeg ga litt faen, rett og slett, og det tror jeg ganske mange også gjorde akkurat den helgen. Oslo skulle stenge helt ned igjen mandagen etter, så jeg tenkte at en siste fest ikke kunne skade, sier han.

Vil ikke risikere bot

Ifølge Politiet.no kan de som bryter med smittevernbestemmelsene, bli bøtelagt med opp mot 20 000 kroner per tilfelle. «Espen» forteller at han ikke har noen planer om å bryte besøksforbudet som nå gjelder i Oslo kommune, hvor det er forbudt med mer enn to gjester. Det mener han ikke er verdt boten.

Han forteller imidlertid om flere bekjente som har valgt å samle vennegjengen til fest, selv etter de strenge restriksjonene ble innført tidligere i mars. «Espen» mener det får være opp til hver enkelt person om de vil risikere boten eller ikke. Han uttrykker også en forståelse for dem som velger å feste under «lockdown».


Byrådsleder Raymond Johansen opplyste om svært inngripende tiltak i Oslo 28. februar. Foto: Skjermdump fra direktesending

– Jeg tenker at ungdommer og studenter mister utrolig mye av de sosiale relasjonene om dagen, og ensomheten skyter i været. Hvis en liten fest kan hjelpe på den psykiske helsen og gjør at man får vært litt sosial, så tenker jeg at det kan veie litt opp for smitterisiko. Man må ha det litt gøy også, selv om situasjonen er sånn som den er, mener han.

Ser en sammenheng

Runar Skarnes, seksjonsleder i Oslo politidistrikt, sier til Journalen at politiet har fokus på og avdekker stadig brudd på gjeldende smittevernbestemmelser.

– Mange blir anmeldt for bruddene etter at vi har gjort det vi kan for å avslutte et arrangement eller en annen situasjon som bidrar til bruddene. Politiets tilnærming og reaksjon når det kommer til håndhevelse av smittevernsbestemmelsene er forholdsmessig, sier Skarnes. 


Politiet tar henvendelser om koronabrudd på alvor, ifølge seksjonsleder Runar Skarnes. Foto: Public domain

Med forholdsmessig mener han at politiet vurderer hver enkelt situasjon, dens alvorlighetsgrad og eventuell gjentakelsesfare. På spørsmål om antall støy- og festklager har økt etter at Oslo innførte en sosial nedstenging i høst, har ikke Skarnes noe konkret svar. 

Han opplyser imidlertid om at Oslo-politiet erfarer at det ofte er en sammenheng mellom støyklager og brudd på koronarestriksjonene. Med andre ord gjelder det å ikke irritere naboene for mye, om man skulle la seg friste av en fest, uten et ønske om en saftig bot. 

Ikke full kapasitet

Journalen får også opplyst at selv om politiet vurderer alle forhold konkret, er det ikke alltid meldinger om smittevernbrudd prioriteres i like stor grad. 

– Vi må vurdere og prioritere ressurssetting mot andre oppgaver. Grensen for når vi reagerer og følger opp tips og meldinger kan variere, fordi det påvirkes av andre prioriterte oppgaver for politiet, sier Skarnes. 

Det understrekes likevel at politiet forsøker å bidra så godt det lar seg gjøre til å begrense og forebygge eventuell smittespredning i hovedstaden. 

– Vi har i større grad mulighet til å følge opp støyklagene, fordi det er roligere på andre områder, sier Skarnes. 

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: