Sjokoladegigant saksøkt for barnearbeid

Med påsken rett rundt hjørnet bugner det av påskeegg i butikkene. Men sjokoladen skjuler en ettersmak av dårlige arbeidsforhold og barnearbeidere.
Fredag, 26 mars, 2021 - 11:43

Se videoen om kakaoindustrien øverst i saken!

Flere sjokoladeselskaper er anklaget for å støtte opp under illegal slavehandel på kakaoplantasjer i Elfenbenskysten. Åtte unge voksne fra Mali krever erstatning for tvangsarbeid og kompensasjon for ulovlig berikelse, mangel på tilsyn og påføring av emosjonell skade, skriver The Guardian.  

Flere år uten lønn 

De unge voksne hevder at de ble lurt over grensen og tvunget til å jobbe på kakaoplantasjer i flere år uten lønn og reisedokumenter. Dette gjorde at de heller ikke visste hvordan de skulle komme seg hjem til familiene sine. 

En menneskerettighetsgruppe går nå til rettssak på vegne av de åtte som hevder at sjokoladeselskapene visste eller burde ha visst om barnearbeidet. De saksøkte er Mondelēz, Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, og Hershey som alle påstår at de er imot barnearbeid, men at det endelige ansvaret ligger hos Elfenbenskystens regjering. 


To av fem barn er involvert i kakaoproduksjon i Vest-Afrika estimerer universitetet i Chicago. Kakaoproduksjonen har lenge vært knyttet til menneskerettighetsbrudd, strukturell fattigdom og barnearbeid. Foto: Sahil Zafar

Reisen til påskeegget 

-Kakaofrukten åpnes opp og fruktkjøttet blir rullet i bananblader for å fermentere. Det hvite klumpete fruktkjøttet blir senere til kakaobønner.

-Deretter tørkes kakaobøndene i solen i en uke.

-De ferdige tørkede kakaobønnene fraktes til fabrikker hvor skallene blir fjernet. Så blir de ristet ved 120-140 grader celsius

-Bønnene deler seg i små biter som kalles kakaonibs. Disse blir malt, og blir til flytende kakaomasse eller “cocoa liquor”. 

-Ved dette stadiet kan massen presses ytterligere for å få ut kakaosmør og kakaopulver.

-En enkel sjokolade oppskrift behøver bare kakaomasse, kakaosmør, og litt søtning.

Fokuserer på forebygging

Leder av Corporate and Government Affairs Nordics i Mondelēz International Marcus Hartmann sier til Journalen at de ikke kan uttale seg om anklagene rettet mot dem på dette tidspunktet grunnet den pågående rettssaken. 

Han viser likevel til at deres program Cocoa Life arbeider for å ta tak i barnearbeid i kakaoindustrien ved å forebygge, overvåke og samarbeide med ikke statlige partnere og relevante myndigheter. 

– Barnearbeid skal ikke finnes i kakaoproduksjonen, sier Hartmann avslutningsvis. 

Rene råvareprodusenter 

Lite av kakaoproduktene blir direkte importert til Norge. De blir bearbeidet og importert fra land i Europa, før de blir omdannet til sjokoladen vi kjenner til. 

– Den norske melkesjokoladen er ikke så norsk som vi skal ha den til, sier fagrådgiver ved miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender Sigurd Jorde. 

De fattige landene som produserer kakaoen ender opp som rene råvareprodusenter og mister derfor verdistigningen som skjer når råvarene foredles i rike europeiske land. Det samme skjer med merkevarebyggingen som finner sted i Europa.

Ønsker sporbarhet 

Etter forslag fra Framtiden i våre hender om en åpenhetslov, satte regjeringen sammen en ekspertgruppe for å utrede en lov om etikkinformasjon. Åpenhetsloven har som mål å gjøre det lettere å finne ut hvilke fabrikker et selskap bruker, og hvordan arbeidsforholdene er der. 

– Noen selskaper ønsker å holde leverandørkjeden skjult, enten for å hindre innsyn eller avsløringer av dårlige forhold på plantasjene, sier Jorde. 

Odd Arild Ringen som driver Økosjokolade AS i Drammen importerer fairtrade kakaoprodukter fra Peru og selger videre i forbrukerpakninger. Han forteller at sporbarheten i de ferdige sjokoladeproduktene forsvinner når råvarene går gjennom mange ledd.


Odd Arild Ringen er daglig leder i Økosjokolade og Criollo sjokoladebar. Foto: Sahil Zafar

– Vi kjøper vår kakao direkte fra et kooperativ i Peru som organiserer en rekke mindre bønder og betaler i henhold til Fairtrade. Det blir mye færre mellomledd som betyr at bøndene sitter igjen med en større del av kaken, forteller Ringen.

Forbruker-initiativet 

I gjennomsnitt spiser nordmenn 9,36 kg sjokolade i året, det setter Norge på en femteplass av landene som spiser mest sjokolade i verden.

Jorde kommer med en oppfordring til nordmenns sjokoladespising og ber om at de er mer kritiske og bevisste på hva de velger å putte i handlekurven. 

 

 

 

Emneord: 
Tags: