I sal 250 i Oslo Tinghus foregår rettssaken mot den tiltalte IS-kvinnen. Foto: Yousef Mansoury

Forklaringene er ferdig i IS-saken

Onsdag formiddag avsluttet tingretten forklaringene mot den terrorsiktede kvinnen (30). Sluttprosedyrene er ventet tirsdag og onsdag neste uke.
Torsdag, 18 mars, 2021 - 13:59

Onsdag var målet i rettssalen å få forklaringene på plass. Det fokuseres på to hovedtemaer i rettssaken. Det første er om den tiltalte skal ha forstått konsekvensene av å reise til IS-området. Det andre er om det var mulig for henne å reise derfra i løpet av de seks årene hun bodde der.

Kvinnen hevder selv at hun dro til Syria for kjærlighetens skyld, men at hun ville vekk så snart hun kom. Sakkyndig Brynjar Lia har i retten svart bekreftende på spørsmålet om han tror det kan ha vært umulig for henne å forlate området. Denne uttalelsen kan spille inn på dommen.

Har samarbeidet

Forsvarere for kvinnen er Nils Christian Nordhus og Ann Helen Aarø. De har trukket frem at kvinnen skal ha blitt holdt fanget av sine ektemenn. Hun skal ha blitt utsatt for vold og overgrep over flere år. Hun sier selv at ektemennene hindret henne i å dra fra området. 

Et viktig element i rettssaken er at kvinnen skal ha vært samarbeidsvillig i saken. Hun har vært i flere avhør med PST der hun skal ha gitt omfattende informasjon om andre norske statsborgere som befinner seg i Syria-området. 

Etterforskningsleder i saken, Arnfinn Ree, bekrefter at tiltalte har bidratt med verdifulle opplysninger for PST. Dette gir henne etter loven en strafferabatt dersom hun blir dømt.

Retten ble hevet rett etter halv tolv onsdag. Da var alt av forklaringer i saken ferdig. Tirsdag og onsdag neste uke fortsetter rettssaken, og da skal prosedyrene i gang.