Tøyen torg har blitt mer livlig som følge av Tøyenløftet. Boligmarkedet har derimot blitt en større utfordring. Foto: Guro Aasaaren

Tøyenbeboere presses ut av boligmarkedet

Åtte år etter at Tøyenløftet kom, sliter flere unge som har vokst opp i kommunalboliger med å komme seg inn på boligmarkedet.
Onsdag, 3 mars, 2021 - 11:20

– Vi har kjempet i åtte år for at det skal bli godt å bo på Tøyen, men de som har jobbet og engasjert seg for et bedre nabolag blir nå straffet, sier Åse Brandvold som er Tøyenbeboer og initiativtaker bak Tøyeniniativet.

Tidligere i år ble en barnefamilie kastet på gata fra sin kommunalbolig på Tøyen. Grunnen til det var at familien til sammen hadde tjent rundt 15 000 kroner for mye, og dermed ikke lenger kvalifiserte seg til kommunalbolig. Problemet var bare at de igjen tjener for lite til å få startlån - og faller utenfor boligmarkedet uten hjelp fra kommunen. 

Saken har den siste tida skapt et stort engasjement, og en av de som har engasjert seg er nevnte Brandvold.

– I dag er jeg skuffet over at Tøyenløftet har gått så hardt utover de kommunale boligene, sier Brandvold til Journalen. 

Du kan se videoreportasje om saken nederst i artikkelen. 

Vokst opp i kommunalbolig

Abdirahman Hassan har selv vokst opp i kommunalbolig på Tøyen. Han har nå sikret seg fast jobb i Aftenposten og ønsker å komme inn på boligmarkedet. En bolig i hjemtraktene på Tøyen føles derimot urealistisk, da prisnivået er for høyt for en førstegangskjøper.

Grunnen til de stadig økende prisene forklares av Hannah Gitmark. Hun er fagsjef i tankesmien Agenda og har skrevet bok om de norske hjem. Hun mener det er viktig å at det kommersielle boligmarkedet roes ned for å få kontroll på boligprisene. 

– Vi har hatt en prisutvikling som er mye høyere enn innteksutviklingen, og derfor blir det vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet for hvert år, sier Gitmark.

Bare i februar i år vokste boligprisene med to prosent, ifølge NRK

Den glemte velferdspilaren

Åse Brandvold legger ikke skjul på at det har kommet mye bra etter Tøyenløftet, samtidig som at en av konsekvensene har vært at boligmarkedet har blitt for vanskelig å hanskes med.

Hun mener en trygg bolig bør være grunnleggende i velferdsstaten, og etterlyser tiltak. 

– Vi trenger møteplasser, vi trenger gode skoler og vi trenger velferd, men vi trenger også trygge boliger. Det er den glemte velferdspilaren, og den trenger vi her på Tøyen, understreker hun overfor Journalen. 

 

Emneord: