Reportere uten grenser måler hvert år forholdene for pressefrihet i 180 land verden rundt. Illustrasjon: Reportere uten grenser/RSF

Undersøker pressefrihet

Hvordan er pressefrihetens kår i Hviterussland, Uganda, Sverige, Tyrkia, Iran, Libanon og Costa Rica? Det skriver førsteklassingene ved journalistutdanningen i Oslo om i 43 saker.
Fredag, 28 mai, 2021 - 11:38

LANDENE PÅ RIGGET 2021

Landets rangering på pressfrihetsindeksen til RSF i parantes.

Gjennom journalistisk arbeid undersøker journaliststudentene ved OsloMet hvordan forholdene for pressefrihet er i andre land. Sakene er basert på kontakter i landet studentene jobber med, og på faktasjekking og søk i nyhetsmedier og hos organisasjoner, som blant annet Reportere uten grenser.

Årets studenter på rigget har belyst forholdene for pressefrihet ved se nærmere på pressens situasjon i syv utvalgte land. 

Trykk på lenken til de forskjellige landene i oversikten til høyre, og se hva studentene fant ut om pressefrihetens kår.

I år er Sverige og Costa Rica to av de syv landene på rigget. Begge har gode vilkår for pressefrihet, ifølge Reportere uten grenser. Likevel sliter costaricanske journalister med tilgang til informasjon og myndighetspersoner. I Sverige sier hele 48 prosent av journalistene som har svart på en undersøkelse at de tilpasser journalistikken sin av frykt for hat og trusler.

Statlig flykapring for å arrestere journalist

Hviterussland er et annet land, som en av studentgruppene har sett nærmere på. Pressefriheten har lenge vært truet i Hviterussland, men situasjonen forverret seg etter fjorårets presidentvalg. De siste månedene har de hviterussiske myndighetene arrestert mer enn 400 journalister, og minst hundre av dem har fått korte, administrative fengselsstraffer, melder Human Rights Watch.

Olga Hvoin i Det hviterussiske journalistforbundet snakker om situasjonen da valgkampen startet i fjor sommer:

–  Først var det arrestasjoner, etter hvert begynte også vold mot journalister. En journalist fra Radio Svoboda fikk nesen brukket da han ble pågrepet, og det var andre som fikk andre typer skader, sier Olga Hvoin i Det hviterussiske journalistforbundet til Journalen.

To dager etter at studentenes arbeid med rigget var avsluttet, på første pinsedag, skjedde en dramatisk flykapring for å arrestere 26 år gamle Roman Protasevitsj. Hviterussiske jagerfly tvang et passasjerfly på vei fra Athen til Vilnius ned i Minsk, der den unge journalisten og kjæresten Sofia Sapega ble pågrepet.

Neste dag, mandag 24. mai, viste hviterussisk tv en video av Roman Protasevitsj, der han sier at han har organisert demonstrasjoner mot Hviterusslands president leder Aleksandr Lukasjenko, skriver Journalisten. Videoen er også flittig delt i sosiale medier, slik journalist Hanna Liubakova gjorde:

 

Natos generalsekretær kaller det statlig flykapring, skriver VG. EU har vedtatt at hviterussiske fly ikke får fly over andre europeiske lands luftrom. Statsledere over hele Europa og USA fordømmer Hviterusslands aksjon. De krever umiddelbar løslatelse av blogger og journalist Protasevitsj og kjæresten.

Læringsverktøyet rigget

Kidnappingen av Protasevitsj viser hvor viktig det er for det hviterussiske regimet å bringe journalister til taushet. Det handler rigget om, men rigget om pressefrihetens kår får også frem saker om gode forhold for journalistikk, samt i hvilken grad økonomiske forhold og hvem som eier mediene har innflytelse på journalistikk rundt i verden. 

Norge er i flere år rangert som det beste landet i verden på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet. Det kan medføre at vi tar journalistikkens grunnmur, ytringsfrihet, pressefrihet og retten til informasjon, som en selvfølge. Rigget om pressefrihetens kår ble derfor utviklet som et læringsverktøy for at journaliststudenter skulle få en bedre forståelse av begrepet pressefrihet. 

Sist i første året på bachelor journalistikk har studentene emnet Menneskerettigheter, ytrings- og pressefrihet. Kurset avsluttes med rigget om pressefrihetens kår, som publiseres her på Journalen. Rigget om pressefrihet har også vært gjennomført med studenter i Frankrike, Palestina og Uganda.