For Fredrik Hellem er det en hyggelig tradisjon å stå på valgbod på valgdagen. Foto: Elianne Skage

Arbeiderpartiets ansikter utad kjemper til siste slutt

Meningsmålingene spår at Jonas Gahr Støre blir Norges nye statsminister, men mandag står det fortsatt folk på Arbeiderpartiet sin bod.
Mandag, 13 september, 2021 - 18:21

Fredrik Hellem, som står på bod for Arbeiderpartiet mandag forteller at i dag ikke nødvendigvis er dagen for å mobilisere velgerne.

— I dag handler det ikke om å stå med megafon og pushe løpesedler, det er folk lei av. I dag handler det om å være tilgjengelig for de velgerne som har noen siste spørsmål. Det kommer alltid noen i dag som egentlig hadde bestemt seg for at de ikke skulle stemme, men så ombestemmer de seg i siste liten. 

Ikke ubetydelig

Rune Karlsen, professor for institutt for medier og kommunikasjon ved UiO, forteller at de som bestemmer seg for å bytte parti i løpet av valgkampen, gjerne avgjør hvilke partier som gjør gode og dårlige valg.

Selv om dette ikke nødvendigvis er dagen for å overbevise stemmere, forteller Fredrik Hellem at det slett ikke er meningsløst å snakke med folk i dag. 

— Den siste meningsmålinga viste at vi manglet én stemme på å ha femte mandatet inne, så det er absolutt verdt å snakke med folk, synes han. 

Siste innspurt

I dag er siste mulighet for å stemme. VG skriver at ifølge sine målinger, er det ekstremt få stemmer som kan avgjøre hvem som får hovedstadens siste mandater.  

— Av de som egentlig ikke hadde tenkt de skulle stemme, men har ombestemt seg og skal stemme likevel – er det muligheter. Og i løpet av dagen i dag snakker jeg med mellom 100 og 200 av den typen. 

Trumfer meningsmålingene 

12 av 19 mandater i Oslo vil gå til rødgrønne partier ifølge VGs siste meningsmåling. Likevel kan kampen om de siste mandatene avgjøre om Støre får sin drømmeregjering. Hvis ikke går den vordrende statsministeren harde forhandlinger med Rødt og MDG i møte.

Fredrik Hellem, Arbeiderpartiets fotsoldat på Karl Johan, senker ikke skuldrene helt enda;

— Det er nokså åpenbart at det blir et regjeringsskifte. Så feil tar ikke meningsmålingene. Men jeg må si jeg er ganske bekymra likevel.  Sånn som det ser ut nå kan det bli ganske vanskelige betingelser for å styre Norge de neste årene. Hvis det blir et Storting hvor veldig mange partier må være sammen til enhver tid for å få et flertall, så blir det vanskelig. 

Hellem forteller at det ikke bare handler om hvem som skal bli statsminister, og å klappe på valgvake, men om hvordan Norge skal styres i de neste fire årene. 

Vet ikke før i kveld

Han forteller at han på ingen måte tar seieren på forskudd. 

– Selv om det ser veldig klart ut, at Jonas Gahr Støre skal bli Norges neste statsminister, er de faktiske styringsbetingelsene han kommer til å få i det nye Stortinget ikke klare før i kveld. Så fram til da får vi bare prøve å stå på, avslutter han.