FLAGGET REIST: AUFs hovedkvarter på Youngstorget. Foto: Amanda P. Giske

Historisk seier: De unge har talt

For en knapp uke siden skapte AUF historie ved å vinne skolevalget for fjerde gang på rad.
Mandag, 13 september, 2021 - 15:52
 

Hvert stortingsvalg velger mange videregående skoler landet over å gjennomføre et valg blant elevene. 

Arbeiderpartiet fikk en oppslutning hos de unge på 23,3 prosent. 

Dette gjorde Arbeiderpartiet til størst i Norske skoler, og kunne dermed kalle seg historisk etter fire skolevalg-seiere på rad. Men partiet ble også kåret til partiet med størst nedgang fra forige valg, med en nedgang på 4,4 prosent, ifølge Norsk Senter for Lovdata (NSD).

Leder i Arbeidernes Ungdomsfylking, Astrid Willa Eide Hoem, (26) kommenterer årets seier: 

– I år tror jeg vi vant fordi vi har hatt en høyreregjering som ikke er så populær blant unge – der man har sett at de ikke har kuttet nok klimagassutslipp.

Hun tilføyer: 

– Man har innskrenket kvinners rett til å bestemme over egen kropp, og man ser at urettferdigheten mellom dem som har mest og dem som har minst bare øker og øker. I tillegg tror jeg at det har med at unge skoleelever vil bli tatt på alvor, noe jeg tror mange føler at de ikke blir med dagens regjering.

 

Stolt

AUF-ere på stand i Karl Johan er også fornøyde med årets seier.

– Vi er veldig glad for at vi vant skolevalget. Vi er veldig, veldig fornøyd med alle i AUF som har stått på, det har vi virkelig. Jeg er stolt over laget mitt, sier Shania Tjellesen (23), som er aktiv i Frogner AUF.

Hun sier litt om hva hun tror ble avgjørende for årets seier: 

– Jeg tror de unge ser at man trenger et regjeringsskifte for at de selv skal bli satset på. I tillegg vil de ha et parti som satser på klima, på en rettferdig måte. 

 

— Vi har stått på, det har vi virkelig.

Shania Tjellesen, AUF (23)

 

Tjellesen sier så at Arbiederpartiet engasjerer seg for saker som unge velgere også bryr seg om. Hun påpeker at flere unge er imot homoterapi og rasisme, og viser til Black Lives Matter-demonstrasjonen som eksempel. Arbeiderpartiet har mye politikk for disse sakene, og Tjellesen sier hun tror unge ser at partiet og AUF er for alle – vanlige folk. 

 

Også fornøyde

Høyre fikk en oppslutning på 13,5 prosent og mistet 1,6 prosentpoeng fra skolevalget i 2017, ifølge NSD.

— Det var bedre enn forventet faktisk, svarer Arina Aamir (16) fra Unge Høyre, da hun blir spurt om skolevalget.

Aamir utdyper at de trodde Høyre ville ligge lavere etter åtte år i regjering, ettersom de unge etter hennes mening, ofte er opptatt av forandring. På spørsmål om politikken deres er rettet mot unge, svarer hun at den er mer til for alle, og hun legger så vekt på at dette er hovedforskjellen på høyre- og venstresiden.

— De tenker på grupperinger og vi tenker på individene.

Når Hoem, lederen i Arbeidernes Ungdomsfylkning – får spørsmål om hva som skiller Arbeiderpartiets politikk fra andre partiers politikk, svarer hun:

— Vi er opptatt av helheten i politikken og jeg tror grunnleggende at det kun er Arbeiderpartiet som kan klare å løse klimakrisen. Du er nødt til å ha med folk, og du er nødt til å skape jobber – du er nødt til å klare ganske mange ting samtidig. Og det tror jeg Arbeiderpartiet er i stand til, avslutter hun. 

Emneord: 
Tags: