Jon Helgheim på Fremskrittspartiets valgvake. Oppslutningen i Oslo vil avgjøre om andrekandidaten skal sitte på stortinget de neste fire årene. Foto: Stine Moldfjell

Det spøker for Helgheims stortingsplass

Andrekandidat i Oslo Jon Helgheim går en usikker fremtid i møte. I kveld avgjøres det om det blir fire nye år på stortinget.
Mandag, 13 september, 2021 - 22:02

Valgkveldens første prognoser er klare, og det ser ut til å gå mot et rødgrønt flertall.

Fremskrittspartiet ligger ifølge TV 2s foreløpige prognose an til å få 11,2 prosent, og det ser med det ut til å spøke for stortingsplassen til Frps Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson og andrekandidat i Oslo.

Journalen møtte Helgheim på Frps valgvake på Hotel Bristol i Oslo. Helgheim er tydelig på at hvis stortingsplassen ryker, blir han nødt til å forholde seg til det. Han legger ikke skjul på at det ville vært noen forandringer fra forrige stortingsperiode, dersom han skulle blitt gjenvalgt. 

– Det er klart man har bygd opp en del erfaring av å sitte på stortinget i fire år. Dersom det hadde blitt fire nye år, ville det blitt et annet tempo, sier Helgheim. 

Vil inn på stortinget

Helgheim legger heller ikke skjul på at han ønsker en plass på stortinget. 

– Jeg er ikke fornøyd, dersom resultatet blir at jeg ikke kommer inn, sier Helgheim. 

Blir det ikke stortingsplass på Helgheim, er det uklart hva fremtiden bringer for andrekandidaten. 

– Om jeg ikke får plass på stortinget, er det noe jeg må tenke på i morgen. Jeg hadde jobb og inntekt før jeg gikk inn i politikken, så det har aldri vært det som har drevet meg, sier Helgheim. 

Helgheim forteller at grunnen til at han ønsket å gå inn i politikken var et ønske om å skape endring. Han utelukker ikke at det er siste gang man ser han på en stortingsliste, og ønsker å holde fremtiden åpen. 

– Mister en viktig stemme

FpU formann Andreas Brännström mener et storting uten Helgheim vil være et stort tap. 

– Helgheim er en veldig klar og tydelig stemme i partiet. Det vil være viktig for Oslo å ha Helgheim som en representant, sier Brännström.

Til tross for lave tall i Oslo er det enda ikke sikkert om Helgheim får en plass på stortinget. Brannstrom håper andrekandidaten får stortingsplass. 

– I kveld krysser vi fingrene for Helgheim, sier Brännström.