Senterpartiets valgbod, med SV i bakgrunnen. Foto: Sigrid Gjølstad Borge

Vet ikke hvor Vedum vil

Valgdagen er her, og det er enda spekulasjoner rundt Senterpartiets ønskelige samarbeidspartnere i en eventuell regjering.
Mandag, 13 september, 2021 - 20:08

Det er en kjent sak at pressen lenge har vært interessert i hvem Senterpartiet ønsker å samarbeide med i en eventuell regjering. Hvilke partier SP kunne ha invitert til et samarbeid, kan være forvirrende å forstå seg på. I starten av august ble Vedum stilt 24 spørmål av VG om regjeringssamarbeid. Resultatet av denne spørsmålsrunden var uklare svar og avsporing. 

Senterpartiets forvirrende retningsvalg

Journalen har spurt seks studenter om hva de vet om Senterpartiets regjeringsplaner. Ingen kunne gi et tydelig svar på dette. 

– Nei, jeg vet ikke hvem Senterpartiet vil samarbeide med. Jeg tror kanskje det er venstresiden, men jeg er veldig usikker, sier Didrik Karsrud, pedagogikkstudent ved Oslo Met. 

– Jeg har ikke fått med meg hvilken av sidene de vil samarbeide med. Det har vært utydelig, sier Diana Harlamova, radiografistudent ved Oslo Met. Det samme svarte Aina Kashiwa, sykepleiestudent ved Oslo Met. 

– Vi har ingen anelse faktisk, sier Eirin Berg og Henriette Franck, utviklingsstudie-studenter ved Oslo Met.

– Det er vanskelig å si hvem Vedum vil samarbeide med. Han har vært utrolig utydelig på akkurat dette, og det har vært mye frem og tilbake. Han har vel sagt at han vil samarbeide med AP, men om han vil samarbeide med SV eller ikke, er ikke lett å si. Der har han vært uklar, sier Anders Holm, paramedisinstudent ved Oslo Met.


Øverst fra venstre: Didrik Karsrud, Diana Harlamova, Aina Kashiwa Nederst fra venstre: Eirin Berg, Henriette Franck, Anders Holm Foto: Sigrid Gjølstad Borge

Et rødgrønt trekløver

Ifølge Aftenposten, viste meningsmålinger tidligere i år en tydelig seier for et rødgrønt trekløver - AP, SV og SP. Det eneste som var uoppklart var hvorvidt Senterpartiet ønsket å inngå et regjeringssamarbeid med Sosialistisk Venstreparti. Nå som SP har gjort et stort fall på meningsmålingene, vil et rødgrønt trekløver dessuten risikere å miste flertall.

I et intervju med Aftenposten i juli, nevnte Vedum at han ikke ønsker å binde seg fullstendig til SV. Dette skyldes ulikhetene i olje- og glasspolitikken, innvandringspolitikken og forsvarspolitikken. På disse områdene forklarer han at et samarbeid med høyresiden hadde vært mer aktuelt. 

Margaret Eide Hillestad, leder i Senterkvinnenes fylkeslag Oslo, sier at SP kunne ha samarbeidet greit med SV. 


Margaret Eide Hillestad som holder Senterpartiets prinsipp- og handlingsplan hefte. Margaret Eide Hillestad, leder i Senterkvinnenes fylkeslag i Oslo. Foto: Selma J. Skjømming.

– Å samarbeide med SV har vi gjort før, og det har gått veldig bra. Vi samarbeider med Arbeiderpartiet og SV i bystyret i Oslo. Samarbeid handler bare om å gi og ta. 

På den andre siden, nevner Hillestad at det først og fremst er Arbeiderpartiet som er Senterpartiets ønskelige samarbeidsparti i en eventuell regjering.

– Nå har jo Vedum sagt hva han mener er aktuelt for regjeringssamarbeid, og det er fortrinnsvis AP og SP.