Det ser lyst ut for et rødgrønt regjeringsskifte. Men det spørs om Jonas Gahr Støre får sin drømmeregjering. Foto: Hans Permana (CC BY-NC 2.0) Flickr

Går mot valgthriller i flere fylker

I flere fylker er det jevn kamp om direktemandater til Stortinget. Flere vippefylker kan avgjøre om det blir en flertallsregjering eller ikke.
Mandag, 13 september, 2021 - 19:22

– Det går mot valgthriller. Det er praktisk talt dødt løp, sier valgforsker Jonas Stein til NRK.

I Troms ligger det nemlig an til å bli veldig jevnt om det siste direktemandatet til Stortinget. Ved stortingsvalget 2017 var ca. 11,1 prosent av stemmene det som skulle til for å kapre et av de fem direktemandatene fra Troms valgdistrikt. NRKs supermåling for september i år viser at det kommer til å bli meget jevnt i kampen om femte direktemandat.

Både Arbeiderpartiet, SV og Høyre ligger jevnt, med under 2 prosentpoengs margin forskjell i kampen om plassen på Stortinget.

Hadde supermålingen vært valgresultatet for Troms, ville henholdsvis Arbeiderpartiet, SV, Høyre, FrP og Senterpartiet fått ett sete hver på Stortinget, men bare noen få tusen stemmer kan potensielt være forskjellen på om Arbeiderpartiet får to direktemandat, på bekostning av SV eller Høyre.

VG meldte torsdag at Jonas Gahr Støre var på plass i Tromsø for å prøve å vinne stemmer i Troms, som kan bli et avgjørende vippefylke. De siste nasjonale målingene har vist at det kan bli svært jevnt om Støre får sin drømmeregjering, altså en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.


Det femte, og siste direktemandatet fra Troms kan bli avgjørende for om Arbeiderpartiet får sin drømmeregjering. Foto: Tom Doel (CC BY-NC-ND 2.0) Flickr

Meget jevnt i Oslo også - MDG kan havne på vippen

I Oslo ligger det også an til å bli en ekte valgthriller. Lørdag presenterte TV2 en fersk meningsmåling fra Oslo, som viser at det kun er et fåtalls stemmer som avgjør om Arbeiderpartiet får fire eller fem plasser i Stortinget fra hovedstaden. For øyeblikket er det Arbeiderpartiet som har plassen, men SV jager en tredje representant fra Oslo.

Dette kan også ha stor innvirkning på om det blir en flertallsregjering, eller en mindretallsregjering. Supermålingen fra NRK viser at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet kun mangler et mandat for å få rent flertall på Stortinget. Hvis ikke må de ha støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne, som begge kaprer to direktemandat fra Oslo på målingen.

MDG leder Une Bastholm utrykte til NRK tidligere i sommer at de ønsker å havne på vippen.

– Det er en veldig bra måling for oss, og det er et ønskescenario at vi havner på vippen. Det gjør at vi kan sørge for at den neste regjeringen vi får, fører en politikk som tar vare på klima og naturen, sa Bastholm til NRK den gang.


Partileder i MDG Une Bastholm mener det er et drømmescenario om MDG havner på vippen. Foto: Miljøpartiet De Grønne (CC BY-SA 2.0) Flickr

Kamp om viktig mandat i Akershus

Også i Akershus er det jevn kamp om mandatene. Her har tallet på antall mandater steget fra med to fra sist valg, og foreløpig ligger KrF og MDG an til å vinne disse. Dette er også et meget viktig fylke for MDG, da partileder Une Bastholm er førstekandidat for Akershus. 

Her er det viktig for Arbeiderpartiet å beholde sine fem mandater fra 2017. Pollofpolls.no viser at i snitt på meningsmålingene siste året vil Arbeiderpartiet fem mandater fra Akershus, men at snittet siste måneden har vært at kun fire representanter fra Arbeiderpartiet får plass på Stortinget, til fordel for Senterpartiet som snitter bedre siste måneden i Akershus.

Skulle Arbeiderpartiet miste et mandat i Akershus til Senterpartiet, vil det kke ha påvirkning på om AP, SV og SP får flertall i Stortinget eller ikke. Skulle derimot valgresultatet bli som NRKs supermåling, men at Arbeiderpartiet vinner det femte mandatet fra Troms, kan det være nok til å gi flertall i Stortinget med 85 mandater for det rødgrønne regjeringsalternativet.

 

Emneord: