Stemningsbilde fra Venstres valgvake på Det Norske Teatret. Foto: Rikke Løe Hovdal

Venstres kamp mot sperregrensa

Kveldens første valgprognoser levnet ikke særlig håp for Venstre. Nå ligger partiet og vipper rundt sperregrensa.
Mandag, 13 september, 2021 - 22:35

Stortingsvalget 2021 har ikke gått som håpet for det selverklærte klimapartiet. Da NRKs valgprognoser kom ut klokken 21, var det tilsynelatende laber stemning på Venstres valgvake. Partiet hadde bare 3,7 prosent oppslutning.

Akkurat over, akkurat under

Spenningen vil sannsynligvis bare vil fortsette å øke utover kvelden. De mindre partiene på venstresiden ser ut til å gjøre det betydelig bedre enn småpartiene på høyresiden.

Rødt ser ut til å ha gått opp med 2,2 prosentpoeng, og SV med 1,4. Venstre ligger nå på 4,1 prosent, som betyr at de akkurat når over sperregrensa. Om disse resultatene vil holde seg gjennom natten, gjenstår likevel å se. 

Gjorde et godt skolevalg

Under årets skolevalg, oppnådde venstre en økning på 3,2 prosent fra fjorårets skolevalg. Siste helg før Stortingsvalget, viste VGs meningsmåling også at Venstres mandat i Akershus ville dobles fra forrige valgkamp med 2,2 prosent. Det kommer derfor som et sjokk for mange at partiet gjorde det så overraskende dårlig på valgdagsmålingen.

Kvelden er ikke over ennå, og valgnatten vil uten tvil bli en neglebiter for Venstres partitopper. Slik det ser ut akkurat nå, vil Venstre akkurat greie å holde seg over sperregrensa. Partiets beste valgkamp siden 1969, forblir likevel Stortingsvalget i 2005, hvor de landet på 5,9 prosent.