FORBEREDELSER: Flaggene fordeles i bunker og det gjøres klart for valgvake på Youngstorget i Oslo. FOTO: Ivo Ek

Stille før stormen

I kveld skjer det. Halv åtte vil de første valgresultatene strømme inn. På Youngstorget i Oslo begynner de å bli klare.
Mandag, 13 september, 2021 - 16:53

«Nei, nei, nei!» høres det fra Arbeiderpartiets mannskap når de finner ut at rosen er produsert feil vei på litt for mange av flaggene. De starter å sortere ut de riktige fra de mislykkede. 300 flagg er bestilt for kvelden.   

Partiet skal i kveld samles til valgvake i Folkets hus på Youngstorget. Her skal Oslo og Viken Arbeiderparti sammen møtes for å overvære det mulige regjeringsskiftet. Det er visse begrensninger på oppmøte etter koronarestriksjonene, men det blir over 300 i auditoriet i kveld.

Selve valgvaken vil foregå i auditoriet, mens pressen og annet arbeid vil skje i et separat område. Utenfor LO-bygningen er det dekorert med Arbeiderparti-flagg, og stolpene i inngangspartiet på Folkets Hus er nå lyst opp med et nå rødt lys – tidligere var det blått.


GJØRES KLART: De første ansatte har møtt opp. Lokalet skal pyntes. FOTO: Amanda P. Giske

 

Meteren holdes

Det er stilt opp 70 bord med hver sine åtte stoler stablet opp ved siden av. Det er merkbart én meter avstand mellom dem. De hvite bordene er ikke nok, nå rulles det ut runde plater for å gjøre bordene runde og store. De er dekket med et mykt stoff, men er tydelig godt brukt. Det er rundt ti personer i salen, som alle jobber stille og konsentrert. Her snakker man kun for å gi eller motta beskjeder. Lydrommet består av tunge ting som flyttes og knirkete joggesko.

«Nå er det ikke så mye mer man kan gjøre» forteller mannskapet når vi spør om stemningen.


STORE: Bordene gjøres klare. FOTO: Ivo Ek

 

Lyser av rødt

Langs veggen bakerst i rommet er det nå satt opp rødt lys. Resten av rommet har røde LED-lys langs taket. Til og med en utstyrsboks har fått en rød rose spray-malt på siden. På talerpodiet står det en stor grå vase med noen rosa og oransje blomster. Fem av bladene har allerede falt på bakken. Det er altså ingen røde roser i kveld.

 


IKKE RØDE: Blomstene er klare på podiet. FOTO: Ivo Ek

 


LOGO: Boksen er dekorert med partiets røde rose. FOTO: Ivo Ek

 

Mediene er med

På det mørke tregulvet rulles det ut kabler til fire forskjellige podier rundt om i rommet. Her skal forskjellige mediehus etableres for kvelden – etter halv åtte skal hvert sekund dokumenteres.

— Hvor er NRK? Skulle ikke de vært her allerede? spør en ansatt ut i rommet.


NOE MANGLER: Hvor er NRK? FOTO: Ivo Ek

 

Svar i kveld

Det er to skjermer hengt opp ved det største podiet som allerede viser TV2 og NRK. På skjermene hekles det og lages det brød. I kveld skal alle TV-sendinger vises her – samt kveldens resultat. Rommet er lukket med sotete glassdører og gardiner bakerst i rommet. Som om svarene i kveld ikke skal røpes for offentligheten.


FERDIG: Flaggene er klare til bruk. FOTO: Ivo Ek

 

Emneord: