Her kan Oda Sofie Pettersen og Birte Simonsen ende opp til høsten. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Yngst og eldst på Stortinget

Oda Sofie Pettersen (21) er fersk og ung. Birte Simonsen (73) har en lang politisk karriere bak seg. Nå kan de bli den yngste og eldste på Stortinget.
Mandag, 13 september, 2021 - 15:28

Det har vært mange travle dager de siste ukene, for både Oda Sofie Pettersen og Birte Simonsen. Pettersen er førstekandidat i MDG Agder, mens Simonsen er andrekandidat.  Nå venter de spent på resultatet.


Oda Sofie Pettersen kan representere ungdommen på Stortinget.  Foto: Lars Verket (CC0 BY 1.0 Flickr)

– Det er mye sommerfugler i magen, forteller Oda Sofie Pettersen.

Den unge Pettersen har til tross for alderen allerede vært engasjert i politikken i flere år. Interessen begynte i en alder av 15, hvor frykten for klimakrisen var hovedgrunnen. Det var aldri noe mål for Pettersen å ende opp på Stortinget. Politikken ble heller noe som var gøy. Kun seks år etter Pettersens politiske karriere begynte er det derimot Stortinget hun kan ende opp på, og dette som den yngste stortingsrepresentanten noensinne.

– Det føles jo veldig stort spesielt for en ung person å merke at man har tilliten fra folket til å gjøre en innsats, utrykker Pettersen.

MDG Agders andrekandidat sitter i en litt motsatt posisjon. Birte Simonsen har vært engasjert i politikken i flere år, og har blant annet vært med på å stifte det som i dag er MDG. Hun har en lang karriere bak seg, men mer kan det også bli. 50 år etter Simonsens første valgkamp, kan hun nå bli den eldste på Stortinget.

MDG fra starten

Simonsens motivasjon og frykt var, som Oda Sofie Pettersen, klimaproblemene og oljeletingen. Til forskjell fra Pettersen dukket denne frykten opp hos Simonsen allerede på 70-tallet. Som en av grunnleggerne av MDG kan Simonsen fortelle mye om politikken til MDG fra begynnelsen. Det man kan se er at politikken har holdt seg veldig lik. Simonsen leste faktisk nylig MDG sitt program fra det andre stortingsvalget MDG var med i etter å ha blitt stiftet. Der sa MDG allerede at de må trappe ned oljevirksomheten.


Birte Simonsen vil at ungdommen skal stå først.  Foto: Lars Verket (CC0 BY 1.0 Flickr)

 – Hvis vi hadde oppnådd det vi ville kunne jeg gjerne slappe av, forteller Simonsen

Det er derfor denne kampen for klimaendringer som har holdt Birte Simonsen motivert, og gjort at hun har fortsatt i politikken i alle disse årene.

– Det har jo vært en sånn erkjennelse at noen må fortelle det jevnlig at vi ikke kan fortsette sånn, forklarer Simonsen videre.

Det er altså noen som må ta på seg jobben å fortelle Norge jevnlig at noe må gjøres med klimaproblemene, og her har Simonsen virkelig stilt opp og gjort jobben.

 

Samarbeider godt

I tillegg til å være på listen over stortingskandidater sammen, har Oda Sofie Pettersen og Birte Simonsen allerede samarbeidet i noen år. De har blant annet de siste to årene sittet sammen i Fylkestinget. Her har begge fått oppleve hvordan to ulike generasjoner kan jobbe sammen. Det de har oppdaget er at de, til tross for å være på ulike steder i livet, ofte er enige i ting og samarbeider godt. 

Svaret på om disse to blir yngst og eldst på Stortinget kommer ikke før mandag kveld. Det blir derfor, ifølge Simonsen, litt rydding i skuffer mens de venter spent. Om det kun er Oda Sofie Pettersen som kommer på Stortinget, påpeker Simonsen at hun kan ende opp med å bli den eldste varaen på Stortinget.

 

Emneord: 
Tags: