Søndagsmarkedet i Ingensgate fyller 20 år. Foto: Sigrid Gjølstad Borge

20-årsjubileum i Ingensgate

Søndagsmarkedet i Ingensgate fyller 20 år, og pågangen er større enn noensinne.
Mandag, 8 november, 2021 - 11:12


Solrunn Husum, en av selgerne ved Søndagsmarkedet i Ingensgate. Her viser hun frem de hjemmestrikkede Bernie Sanders-vottene. Sigrid Gjølstad Borge

– Jeg har sittet her flere ganger, men nå er det to år siden sist. Motivasjonen min er interessen for å skape nye ting. Jeg synes at det å skape ting med hendene er meditativt. Jeg driver mye med strikking og brodering. Til slutt hoper det seg opp, og man sitter igjen med et lager som er greit å bli kvitt. Da er dette markedet en god arena, sier Solrunn Husum. 

Hun er en av flere selgere som sitter ved en salgsbod på Søndagsmarkedet i Ingens gate denne søndagen. Selv selger Solrunn hjemmestrikkede votter og små tøydukker, men markedet er en arena for masse forskjellig håndarbeid. Salgsbodene rundt henne selger blant annet håndlagde såper, smykker, kort, flasker, malerier og keramikk. 

 

20-årsjubilem 

Søndagsmarkedet i Ingens gate ble startet i 2001, og har blitt satt opp omtrent hver eneste søndag siden.  

–Det er kun koronaen som har ført til at vi måtte stenge en liten periode, sier Anne Sofie Nomeland. Hun er arrangør for markedet, og forteller at hun har opplevd en økning i markedets popularitet de siste årene. 

–De siste årene har pågangen vært så stor at vi utvilsomt kunne ha utvidet en del. Jeg tror det kan skyldes markedets synlighet i sosiale medier. Gjester og selgere legger ut bilder og videoer i sosiale medier, og skaper oppmerksomhet rundt markedet. Vi har blant annet sett at det er blitt lagt ut Tik Tok videoer herfra. I tillegg er det jo blitt mer trendy å støtte lokalt de siste årene. 


Anne Sofie Nomeland, arrangør for Søndagsmarkedet i Ingensgate. Sigrid Gjølstad Borge

Strykejernet kunstskole


Strykejernet kunstskole og Akerselva. Sigrid Gjølstad Borge

Nomeland forklarer at markedet opprinnelig ble startet av rektoren ved Strykejernet kunstskole.

– Vi har en liten tilknytning til Strykejernet kunstskole, og noen av lokalene vi bruker er faktisk en del av skolen. Kunst-elevene er ofte blant selgerne på markedet. Ellers er det vanlige mennesker som liker å produsere, designe og skape ting med hendene. Markedet er laget for de som sitter hjemme og strikker, syr, maler, lager smykker eller driver med annet kreativt håndverk. Iblant kommer det folk fra andre land og verdensdeler. Vi har for eksempel hatt selgere fra Sør-Amerika og Afrika her. Det aller viktigste er at det er kunst og håndverk. I noen få tilfeller kan det være gjenbruk også, men da er det viktig at produktene er i god stand og vintage. 

 

Smykker av gammelt leksikon, krim og Harry Potter 

Videre forteller Nomeland at de har noen fa faste selgere, men at det ofte kommer nye. Mona Larsen er en av de nye selgerne denne søndagen. Hun er her for å sjekke etterspørselen for papir-smykkene som hun begynte å lage under koronapandemien.

–Jeg har alltid hatt mange rare kreative hobbyer. Så kom koronaen, og da kjøpte jeg et stort leksikon. Jeg ble helt forelsket i papiret, og tenkte at jeg ville lage noe av det. Idéen om papir-smykker fant jeg på internett, også har jeg videreutviklet den til å bli min egen.


Mona Larsen, en av selgerne ved Søndagsmarkedet i Ingensgate. Sigrid Gjølstad Borge

Larsen forteller at hun utelukkende har fått positive tilbake meldinger, men at papir-smykkene kan være vanskelige å selge. 

–Alle synes det er kult, men det er ikke så mange som kjøper ennå. Det er jo ikke direkte pent, men det er annerledes og nytt. Også er det noe gøy ved at et gammelt leksikon, litt krim og Harry Potter kan resultere i smykker. 

Emneord: