Ullevål jubler etter å ha scoret kampens første mål. Foto: Andrea Viland Ask

En stor vinteridrett, men får lite oppmerksomhet

Ullevål vant 3-1 i eliteseriekampen for menn i bandy. Sporten er den tredje største vintersporten i Norge, men får lite oppmerksomhet i mediene.
Torsdag, 25 november, 2021 - 13:30

I går var det duket for bandykamp i Eliteserien for menn, på kunstisbanen på Voldsløkka. Lagene som møttes var Skeid og Ullevål, som sørget for et spennende Oslo-derby.

Ullevål var kampens favoritter, men etter endt første omgang sto stillingen 1-1. Omgangen besto av fem utvisninger, og ikke før 35 minutter ut i kampen ble det mål fra Ullevålspiller Fridtjof Gustaf Alestrøm. Fire minutter senere utlignet Skeidspiller Jan Daniel Skrettingland.


Ullevålspiller Anders Greger Svenn. Foto: Korsvoll Cs medieavdeling

Kun fire minutter inn i andre omgang, sikret Jesper Bergersen Ullevål ledelsen, med mål fra straffeslag. Kun få minutter senere fikk Ullevålspilleren en ny sjanse, og satt ballen i mål nok en gang. Kampen endte 3-1 til Ullevål.

Ullevålspiller Anders Greger Svenn kunne fortelle at det var en tøff kamp, men at de fikk poengene de trengte

– Vi var favoritter, men det gikk litt trått i starten. Vi vant til slutt da, og sikret oss viktige poeng.

Vinteren 2020 rykket Skeid opp til Eliteserien, noe som ga Ullevål en fordel.

– Vi har en stamme med ganske mange bra spillere. Det var en tøff kamp, men vi er mer rutinerte enn dem, og har vært i eliteserien lenger, sier Svenn.

 

Lite oppmerksomhet i media

Bandy er den tredje største vinteridretten i Norge, men får allikevel lite oppmerksomhet i media. Tor Audun Sørensen er hovedansvarlig for bandy i Norges bandyforening. Han sier at det er merkverdig at idretten ikke er mer omtalt i media.

– Av de registrerte idrettene i Norges idrettsforbund, så regner man bandy som den tredje største i antall utøvere, så det er litt merkelig.


En spennende kamp som endte i seier for Ullevål. Foto: Andrea Viland Ask

Sørensen sier at mediene er opptatt av personvinkling i sakene de lager, og tror at vinter-OL kunne hjulpet sporten opp og frem.

– Det er mange faktorer som spiller inn, men det at media har blitt mer opptatt av personvinkling på det som skrives, gjør at bandy skrives lite om. Bandyen er, urettferdig nok, ikke en OL-idrett. Det gjenstår å komme på sportsprogrammet i OL, det er der heltene skapes.

Sørensen forteller at mediene ikke gjenspeiler sannheten, og kommer med et eksempel fra skiskyttersporten.

– Bare Ullevål bandy alene har dobbelt så mange utøvere som det er skiskyttere i Oslo, men man blir lurt trill rundt av media. Skiskyting er en fantastisk idrett, som tar seg godt ut på TV, men den er ikke stor.

Ullevålspilleren Greger Svenn tror at mangel på TV-dekning gjør at sporten ikke får nok oppmerksomhet i avisene.

– Idrett og TV går såpass mye hånd i hånd. De sportene som er attraktive for TV, er også de sportene som har mye penger.


Kunstisbanen på Voldsløkka er i full bruk etter litt forsinkelser. Foto: Andrea Viland Ask

Mer fokus på å bygge kunstisbaner

Sørensen forteller at bandyforbundet bruker mye ressurser på å sette opp kunstisbaner, og sier at dette har økt interessen for idretten

– Det viktigste for oss er å få på plass kunstisbaner. Vi prøver også å til noen haller. I og med at vi har fått flere kunstisbaner, har bandyen hatt 3-4% vekst hvert år, de siste fem åra. Vi kom oss også greit gjennom pandemien.

De siste årene har vinteren i Norge vært uforutsigbar og ujevnt, noe som også har skapt trøbbel for kunstisbanene

– I år har det vært veldig vanskelig. Når man først får bygd opp kunstisen, tåler den en del varme og regn. I år var det veldig varmt i den perioden vi skulle legge isen. Det var opp mot 12-13 varmegrader og vind, så det var bare noen få baner som var på plass den 1. november. Resten av banene slet skikkelig, og fikk ikke stabile forhold før 14 dager etter det som var planen.

Bandy på fulltid

Svenn kunne gjerne tenke seg å drive med bandy på fulltid, om idretten hadde vært større

– Det er selvfølgelig alle barns drøm skulle jeg tro, å holde på med idrett på fulltid. Det hadde vært spennende, men da hadde jeg gjettet på at konkurransen var my større også. Men det blir vanskelig med den sporten man driver med, da skal man være fryktelig god vertfall.