Flere unge er beskymret over de økende boligprisene. Foto: Diana Harlamova

Vil gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet

Boligprisene har den siste tiden økt. Co-Own mener de kan hjelpe førstegangskjøprere inn på boligmarkedet.
Fredag, 5 november, 2021 - 15:49

Ove Kvalsvik, som er med bak konseptet Co-Own, forteller om hvordan han mener selskapet kan hjelpe unge med å kjøpe sin første bolig.

- Det startet da vi så at det var utfordrende for stadig flere å komme inn på boligmarkedet, forteller Kvalsvik. 


Kvalsvik sier at det er viktig å skape tillit mellom de som kjøper bolig sammen. Foto: Jessica Rahimi

Vil finne en god match

Konseptet til Co-Own går ut på å kjøpe en leilighet sammen med andre. På samme måte som å leie i et bofellesskap, vil de at det skal være mulig å kjøpe seg inn i et bofellesskap.

Kvalsvik sier også at den opprinnelige tanken bak konseptet var mobilitet. Co-Own ville gjøre det mulig for unge voksne å kunne bo litt rundt om, uten å måtte binde seg til en fast plass. De vil gjøre det like trygt og enkelt å kjøpe seg inn og ut av et fellesskap som å kjøpe egen leilighet. 

I desember lanserer selskapet en portal hvor interesserte kan registrere seg med en profil og matche med andre som oppfyller deres ønsker. 

- Det er ikke nytt at folk bor to, tre eller fire personer sammen, sier Kvalsvik. 

Nå jobber de med å løse de juridiske, praktiske og økonomiske problemstillingene som er knyttet til det å kjøpe bolig. Kvalsvik forteller at Co-Own er et selskap som skal holde boligkjøperne i hånda på veien. Selskapet har fremdeles ikke kommet så langt i prosessen at noen har kjøpt bolig med deres hjelp, men har fått inn flere hundre interesserte. Frem til nå har Co-Own brukt sosiale medier til å nå ut til folk. 


Kabashire utelukker ikke tanken om å kjøpe seg inn i et kollektiv fullstedig:- Men det er ikke et automatisk ja. Foto: Jessica Rahimi

- Ikke helt den kulturen mange kommer fra i Norge

Rosine Kabahire (23) håper hun innen noen år har klart å kjøpe sin egen bolig. Nå bor hun i et kollektiv, sammen med to andre. Hun synes det av og til kan være utfordende fordi det ikke alltid er like enkelt å samarbeide om alt hjemme. Likevel er hun fornøyd. Først og fremst fordi det er mye billigere enn å bo alene. 

Hun ser for seg et ganske tradisjonelt liv og kan tenke seg at flere som velger å eie sammen i et bofellesskap lever utenfor det typiske A4-livet.

- Det er ikke helt den kulturen mange kommer fra i Norge.

Fordi Kabahire trives godt for seg selv er det vanskelig for henne å se for seg at hun skulle eid en leilighet sammen med andre. 

- Jeg tror det kan fungere for noen som virkelig liker å bo med andre. 

Samtidig forteller hun at det kan være mye usikkerhet rundt Co-Own fordi det er så nytt.