10 år med studentkunst og julestemning

På lørdag holdt designstudentene på Høyskolen Kristiania julemarked. I år ble det markert 10-års jubileum siden de startet med tradisjonen.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 13:20


Sara er førsteårsstudent på prosjektledelse i kunst og kreativnæring og en av de som har vært med på å organisere julemarkedet. Foto: Linda A. H. Lourenco

Stemingen var god da dørene åpnet lørdag kl 12:00 for julemarkedet som ble holdt av Høyskolen Kristiania på Grunerløkka. Designstudenter fra forkjellige skoler i Oslo fikk muligheten til å stille ut kunstverkene sine.

– Det har gått veldig bra, egentlig over all forventning. Vi er veldig fornøyd med at det har kommet ut i denne kanalen, så heldigvis har vi fått en del folk som har kommet innom og sett på diverse utstillere, sier Sara Stavem, en av de som er med på å organisere markedet.

– Markedet er i utgangspunktet for designstudenter fra forkjellige designskoler i Oslo med hensikten å få stille ut sine egne verk. Det er folk som ikke har fått utstille så mye før, så for at de skal få en platform har vi inngått et samarbeid med alle som går designstudier, sier Stavem.


Hjemmelagde malerier og prints var en kunsttype som ble stilt ut for gjestene å kjøpe. Foto: Linda A. H. Lourenco

Da koronapandemien slo til for fullt ifjor, var Høyskolen Kristiania nødt til å avlyse julemarkedet 2020.

– Vi er egentlig på ellevede år, men på grunn av pandemien så ble det ikke noe ordentlig marked i fjor. Så det å få holde markedet, samt jubileumet i år, er kult men også et veldig stort ansvar for meg, sier Stavem.


Gratis kaffe, gløgg og pepperkaker ble godt tatt i mot av gjestene. Foto: Linda A. H. Lourenco

Når spørsmålet om hvordan det er å holde markedet i år når det fremdeles er korona, svarer Stavem at de heldigvis ikke har hatt så store konsekvenser av det.

– Vi var litt redde for det i starten. Vi begynte å planlegge i starten av september, men det har gått veldig fint. Vi har ikke trengt å ha restriksjoner eller andre tiltak, så vi er fornøyd med det, sier hun.


Håndlagete vesker og smykker var noen av varene som kunne bli kjøpt på markedet. Foto: Linda A. H. Lourenco

Ut i fra mengden mennesker som strømmer inn dørene, tyder det på at julemarkedet blir tatt godt i mot.

– Med utgangspunkt i det vi har hørt, så virker det som alle koser seg. Vi ser at folk kjøper ting og det er god steming her inne, sier Stavem.


Ida var en av studentene som fikk stille ut verkene sine. Foto: Linda A. H. Lourenco

En av utstillerne 

Ida Aas (28) fra Strykejernet kunstskole, er en av studentene som stiller ut verkene sine. Hun stiller ut både tresnitt og bestillingsverk.

– En av bestillingsverkene jeg stiller ut er basert på et tidligere prosjekt jeg har hatt, der jeg tegner et hus basert på et fotografi til de menneskene jeg er glad i. Jeg bruker fargen blå, siden det er favorittfargen min, også tegner jeg med frihånd. Da er det den tilfeldige streken fra frihånden som blir fanget opp også gir jeg det ut til folk.

Aas var spent før utstillingen om denne type kunstform kom til å slå an. 

– Det har gått over all forventining. Jeg har allerede fått inn flere bestillinger, sier hun.


Dette er noen av bildene Ida stilte ut. Foto: Linda A. H. Lourenco