Villaksen er tilbake i Akerselva. Foto: Marie Askeland Lauvdal

En feiring av villaksen

I helgen gikk «MOTSTRØMS Villaksfestival» av stabelen. En festival for å feire at livet er tilbake i Akerselva.
Mandag, 8 november, 2021 - 13:29

«MOTSTRØMS Villaksfestival» er startet av organisasjonen «Villaks», og ble arrangert for første gang i helgen som var. Under festivalen ble det arrangert flere begivenheter for å feire gjennkomsten til villaksen. Et av disse var forestillingen bak boken «Being salmon, being human» skrevet av Martin Lee Mueller. Denne forestillingen ble vist lørdag kveld på festivalen, og skal neste uke vises på Klimakonferansen COP-26 i Glasgow. Ett annet arrangement var «Deep time walk», arrangert av Kathrine Burke, som både ble markert under festivalen, men også i hele verden.

 


Akerselva er friskmeldt. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Tilbake for å gyte

– Det er ikke egentlig vi som har valgt tidspunktet og sted. Det er sted og årstid og begivenhetene i byen vår som har valgt tidspunktet og oss.

Dette forteller Martin Lee Mueller, som har vært med å danne organisasjonen «Villaks». Mueller forklarer at det er to hendelser som er viktigst for at det er denne helgen festivalen arrangeres. Den ene  handler om årstiden som er nå. Mueller forteller at laksen har en livssyklus som forener elv og hav. Som fullvoksen kommer villaksen tilbake til fødeelva for å gyte. Akkurat nå er det dette som skjer i Akerselva.


Martin Lee Mueller har vært med å planlagt festivalen i over 1 år. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Den andre hendelsen er feiringen av at villaksen nå er tilbake for fullt i Akerselva. Dette er etter at det for ti år siden var et stort klorutslipp i Akerselva, som drepte laksen i elva.

– Det er 10 års jubileum, som vi mener fortjener å feires, sier Mueller.

Mueller har forsket på laksen i over ti år. Dette har blant annet ført til boken hans «Being salmon, being human».  Det var denne boken som ble til forestilling vist på festivalen, og som neste uke skal vises på klimakonferansen COP-26 i Glasgow.


«Deep time walk» var langs Akerselva Foto: Marie Askeland Lauvdal

Tur for klimakonferanse

Festivalen har flere koblinger til denne klimakonferansen i Glasgow, og i løpet av helgen er det mye fokus på både villaksen og naturen. Et av arrangementene som var lørdag denne helgen var «Deep time walk». Dette arrangementet foregår for både å støtte, og for å gi et større perspektiv, på klimakonferansen. «Deep time walk» var et arrangement verden rundt, men også et arragement som tok del på festivalen. 


Kathrine Burke er arrangøren bak «Deep time walk». Foto: Marie Askeland Lauvdal

Klokken 11.30 lørdag morgen møttes en gjeng i Vaterlandsparken klar for «Deep time walk». Turen gikk fra parken, langs Akerselva til Øvre Foss.

– Every meter is a million years, forteller Kathrine Burke.


Wenche Gulseth og Kathrine Burke går rolig videre, mens Burke teller antall skritt. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Turen gikk ut på at Burke fortalte om livssyklusen til jordkloden. På turen stoppet man derfor jevnlig for å høre hva som hadde skjedd etter de skrittene man hadde tatt. Hun forklarte videre at for hvert stopp skulle man se for seg at man var på den tiden av jordens utvikling hun fortalte om. Før turen begynte, lukket alle øynene for å se for seg at man var på begynnelsen av skapelsen, at man var en supernova. Turen gikk videre langs Akerselva, med jevnlige stopp hvor Burke førte historien videre. Etter 2,3 km med tur stoppet den med Øvre Foss hvor mennesket hadde sin inntreden i historien.


Mari Stoknes var en av dem som var med på “Deep time walk”. Foto: Marie Askeland Lauvdal

Festival med dugnadsånd

Selve villaksfestivalen er helt gratis, og har blitt satt i gang med mye hjelp og dugnad. Den har i tilegg fått støtte fra Grønne Midler Sagane og Deichmann Grünerløkka. Martin Lee Mueller forteller at for å få til festivalen har det vært mye god vilje, mye kjærlighet og hjelp fra både barn, ungdom, voksne og «godt» voksne. 

– Det som engang begynte som en ensom drøm om et levende kulturliv samlet av, og rundt, vår felles kjære elv og den fisken som går, og som nekter å dø, faktisk blir levendegjort, utrykker Mueller takknemlig.

Dette er en festival som Mueller ønsker skal bli til en begivenhet hvert år. Mueller forteller også at han håper at folk sitter igjen med flere opplevelser etter festivalen. Blant annet at folkene som kommer sitter igjen med en erfaring at det er mange som bryr seg, og at det er lov å finne mange måter å utrykke sin kjærlighet til livet på.

– Vi ønsker at Oslo skal «fall in love with salmon», avslutter Mueller.