Anita Sandstad (t.v.) og Monica Stålsett sier de gleder seg til jul, men at de kommer til å ta visse forholdsregler med tanke på smittesituasjonen. Foto: Lars Olav Rege

Folk på gata om årets julefeiring: – Kommer til å ta ekstra hensyn

Selv om mange har vaksinert seg mot koronaviruset, er smittetallene på landsbasis – og hvert fall i Oslo – høye. Dette svarer folk på gata om de tror koronasituasjonen kommer til å legge en demper på årets julefeiring eller ikke.
Torsdag, 25 november, 2021 - 12:01

Journalen har tatt turen ut i Karl Johans Gate i Oslo for å høre hvordan folk ser for seg årets julefeiring med tanke på koronasituasjonen. 

– Vi kommer ikke til å ta del i noen arrangementer der mange folk er samlet, samstemmer venninnene Monica Stålsett og Anita Sandstad. 

De har begge familie i Fettsund, og planlegger å feire jula med hver sine respektive familie der.  

– Jeg er ikke veldig bekymra for smittesituasjonen, men det er litt skremmende at det er så mye økning. Vi kommer ikke til å arrangere noen større ansamlinger – man må ta litt ansvar for å bli kvitt dette viruset, sier Stålsett. 

Sandstad nikker. 

– Familien vår kommer også til å tone feiringen ned et hakk. Selv om mange i samfunnet er vaksinerte, er smittetallene høye, og vi kommer nok til å ta ekstra hensyn, fortsetter hun. 

Avlyste julebord

Venninnene Kristianna Aas Malkenes (22), Lotte Bukten (22) og Anniken Bukten (24) (de to sistnevnte er søstre), forteller at koronasituasjonen har medført at et julebord de skulle dra på er blitt avlyst. 

– Det ble planlagt et julebord med 18 stykker, men på grunn av smittesituasjonen måtte man se seg nødt til å avlyse det. Det er kjipt, men jeg skjønner at det må gjøres. Med så høye smittetall som det er for tiden ville det ikke ha vært forsvarlig, mener Annika Bukten. 

Mens hun jobber til daglig, studerer søstra Lotte og venninnen Malkenes. 

– Vi studerer egentlig i Trondheim, men tok oss en dagstur til Oslo. Vi har vært på juleteater, og er innom julemarkedet nå, før vi reiser hjem med nattoget i natt. Vi kom med fly i dag tidlig (onsdag), forklarer Malkenes. 


Venninnene Kristianna Aas Malkenes (22), Lotte Bukten (22) og Anniken Bukten (24) (f.v.), var på førjulsbesøk i Oslo. Foto: Lars Olav Rege

De forteller at julaften blir feiret hjemme med familien. 

– Det blir forholdsvis rolig, tror jeg. Uavhengig av smittesituasjonen, ville julaften uansett blitt feiret med kun den nærmeste familien, forteller Malkenes.  

Dansk jul

Ekteparet Per Krestensen og Kirsten Jeppesen, fra Danmark, er på førjulstur i Oslo. For første gang på 30 år skal ekteparet ikke feire jul sammen, fordi ektemannen Per – som jobber som lokomotivfører – er nødt til å jobbe. 

– Det er litt synd, men slik er det av og til. Familien får kose seg med mat, gaver og dansing rundt juletreet uten meg, sier han, og ser bort på kona. 

– Det er litt trist, ja, men vi skal klare oss, fastslår hun. 

Hun forteller at koronatallene er på vei opp i Danmark, og at de derfor kommer til å holde årets julefeiring nokså nede. 

– Vi er seks-syv stykker fra familien som kommer til å feire jul sammen i Danmark. Planen er å teste oss noen dager i forveien, og være forberedt på eventuelt å måtte avlyse dersom tallene skulle øke enda mer, fortsetter hun. 


Kirsten Jeppesen og Per Krestensen måtte hive i seg noen pølser før de tok flyet tilbake til Danmark en time senere. Foto: Lars Olav Rege

Per Jeppesen forteller at de valgte å avlyse en firmafest de skulle ha i desember på grunn av situasjonen. 

– Vi skulle være over 100 stykker på festen, men ble anbefalt å avlyse den. Så det blir heller en sommerfest, opplyser han. 

Senket skuldrene da vaksinen kom

Svoger Benjamin Espeland og svigerinne Linda Espeland, sier at de skal feire jula på Spydeberg sammen. 

– Annenhvert år feirer jeg i Stavanger hos mine foreldre, men i år feirer familiene våre sammen på Spydeberg. Nå har vi i tillegg fått noen nye tilskudd i familien, så det blir ganske fullt i huset. Jeg tror ikke det er nok soverom til alle engang, ler Linda. 


Svoger Benjamin Espeland og svigerinne Linda Espeland benyttet muligheten til å stikke innom julemarkedet på Karl Johan mens de luftet barna sine. Foto: Lars Olav Rege

Hun innrømmer at hun senket skuldrene litt i takt med at flere og flere i samfunnet ble vaksinert. 

– Jeg gjorde det – både når jeg selv og andre ble vaksinert. Men når man nå leser i avisene at smitten går opp igjen, blir man litt usikker. 

Planer

Kompisene Sebastian Grendar, Mathias Reiersrud, Mathias Banggren, Dani Lie og Adam Andersen går alle sportsjournalistikk på Skjeberg Folkehøyskole. De tror at årets julefeiring – i likhet med fjorårets – kommer til å bære preg av at koronaviruset fortsatt er i omløp i samfunnet. 

– Som i fjor blir man nødt til å være litt ekstra forsiktig, mener Sebastian Grendar. 


Adam Andersen, Dani Lie, Mathis Banggren, Mathias Reiersrud og Sebastian Grendar (f.v.) var innom Oslo for blant annet å være gjest på web-TV-programmet “Spårtsklubben”. Foto: Lars Olav Rege

Mathias Reiersrud forteller at familien deres har en del juleplaner, og håper at planene ikke blir spolert. 

– Jeg håper at koronaviruset ikke setter en stopper for julefeiringa. Selv om det kun blir den nærmeste familien på selve julaften, har vi planer om å treffe litt folk ellers i jula, sier han.